Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Daniel Boulud mora platiti 1,3 milijuna dolara kazne jer je njegov gost pojeo komad žice u coq au vin

boulud

Slavni francuski chef Daniel Boulud mora platiti 1,3 milijun dolara kazne zbog komadića žice koji je jedan gost njegova restorana u New Yorku lani našao u jelu. New York Post piše da je Bouluda tužio umirovljeni odvjetnik Barry Brett koji tvrdi da je žicu progutao dok je jeo coq au vin u Bouludovu restoranu db Bistro Moderne na Manhattanu.

Brett tvrdi da mu se žica zabola u jednjak i da je skoor umro od infekcije. Nakon godinu dana suđenja federalni sud dosudio je 300.000 dolara odštete Brettu, a ostalih milijuna dolara Boulud mora platiti u proračun. Iako su ovakve tužbe uobičajene za fast food restorane, Bouludov slučaj pokazuje da u restoranskom poslu nitko nije izuzet od ove vrest problema. Ili kako su neki komentirali na internetu, da je riječ o skupom upozorenju protiv korištenja jeftinih metalnih četki za pranje suđa.  “Članovi porote su šokirani da je jedan od najslavnijih chefova na svijetu dopustio ovakvo što.

Tijekom suđenja pokazalo se da u restoranu nije bilo procedura ni prakse za sprečavanje ovakvih incidenata”, izjavila je novinarima Brettova odvjetnica Elizabeth Eilender, “Milijun dolara kazne nije samo jasna poruka ogranizaciji Daniela Bouluda, nego cijeloj restoranskoj industriji, da je neprihvatljivo korisitti metalne četke blizu hrane”. Korištenje ovakvih četki je, naime, u Americi bilo tema još prije pet godina jer se bilo dosta slučajeva u kojima su komadići žice izazivali i teže posljedice od onih s kojima se suočio Brett. Centri za kontrolu bolesti su zato 2012. izdali preporuku da se metalne četke izbace iz komercijalnih kuhinja. Budući da one nikad nisu zabranjene zakonom niti se o tome očitovalo američko ministarstvo zdravstva, a u Bouludovu restoranu su ih navodno koristili samo za čišćenje roštilja na kojemu se nije pripremalo meso koje je Brett jeo, Bouludovi odvjetnici tvrde da je kazna pretjerana i najavljuju žalbu.

Foto/YouTube

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.