Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vladina porezna reforma uništava hrvatsku restoransku industriju

kuhinja-priprema

“Ovo je potpuna katastrofa,” rekao nam je jučer vlasnik jednog od najuspješnijih zagrebačkih restorana, komentirajući prijedlog porezne reforme, po kojem se PDV na hranu u ugostiteljstvu diže s 13 na 25 posto. “Ovo je potpuna katastrofa iz nekoliko razloga. Mom se restoranu iduće godine zarada smanjuje za 600 do 700 tisuća kuna, što znači da ne možemo nista investirati ni poboljšavati u restoranu. Drugo, da bih barem donekle kompenzirao najavljeni rast PDV-a, morat ćemo dignuti cijene, a to sigurno neće razveseliti naše goste, koji i dalje raspolažu s jednakim iznosom novca. Treće, potpuno je skandalozno da gospodin Marić nije pozvao na razgovor ugostitelje da se upozna s problematikom našeg posla, nego je potpuno indolentno odlučio da se nama mora uzeti, misleći valjda da se ovdje okreću neki golemi novci. Četvrto, skandalozno je što ministarstvo turizma nije učinilo nista da nas zaštiti,”ogorčen je, s pravom, sugovornik Kulta Plave Kamenice.

Vlasnica jednog od vodećih istarskih restorana također je šokirana Plenkovićevom i Marićevom poreznom reformom. Ta nam je gospođa precizno obrazložila svoje opcije: “budući da će nam novi PDV poništiti svu dobit, koju mi redovito reinvestiramo, past će kvaliteta restoranskih usluga u cijeloj zemlji. Mi, konkretno, od sinoć razmišljamo ili o dvokratnom radnom vremenu, ili o zatvaranju restorana po zimi, ili o smanjenju broja zaposlenih. Četvrto rješenje nemamo, jer ne vidimo prostor za dizanje cijena budući da ionako radimo s vrlo skupom robom, poput škampa i bijele ribe. Hrvatski gosti naprosto ne mogu platiti više. Porezna reforma svest će hrvatsku restoransku industriju na scenu loših i jeftinih bistroa, jer pod ovim uvjetima možete dobro poslovati jedino ako nabavljate vrlo jeftine namirnice.”

Kulminacija neprijateljstva države prema cijelom sektoru

Naš treći sugovornik, vlasnik još jednog jako uspješnog restorana u centru Zagreba, prijedlog porezne reforme smatra samo jednim od brojnih neprijateljskih poteza vlasti prema ugostiteljima: “plaćamo bezbroj parafiskalnih nameta, administracija sada želi zabraniti pušenje na terasama, šalju nam inspekcije nakon godinu dana da provjere jesmo li prodali tri ili četiri boce whiskeya, ne rješava se pitanje nedostatka radne snage koje je od strateške važnosti za industriju, tako da je ovaj ispad s PDV-om samo kulminacija kontinuirane državne politike protiv restoranske industrije,” kaže naš treći sugovornik. Svi su željeli ostati anonimni, jer se boje da im se poslije javnih istupa u lokale ne pošalje još više inspekcija.

Nesporna je činjenica da je prijedlog o povećanju PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto strahovito štetan i opasan. Restoranska industrija esencijalan je dio turističke industrije, jedinog zaista efikasnog sektora hrvatskog gospodarstva. Stagnacija kvalitete restorana, do koje će sigurno dovesti eventaualno usvajanje tog prijedloga, težak je udarac i hrvatskon turizmu, kao i vinskoj industriji i dobavljačima hrane za restorane. Ministar Marić, kojeg mediji smatraju stručnjakom, ovim je prijedlogom pokazao potpunu nekompetentnost, ali i mentalitet iz komunističkih vremena, kada su vlasti sve privatnike, a osobito ugostitelje, smatrale polukriminalcima kojima treba uzeti što više novca.

Valja se nadati da će restoranska industrija pokazati dovoljno snage, zajedništva i upornosti, te da će javnim pritiskom i lobiranjima srušiti ovaj zaista sramotni pokušaj atentata na jedan od rijetkih naših poslovnih sektora koji biljezi snažan kvalitativni napredak.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.