Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj južnotalijanski tribidrag možda je najbolje crno vino jeftinije od 100 kuna koje se prodaje u Hrvatskoj

talo-g

Vino pod imenom Talo Primitivo di Manduria samo je u zadnje dvije godine dobilo pedesetak međunarodnih i talijanskih medalja i drugih priznanja, uključujući Tre Bicchieri prestižnog talijanskog vodiča Gambero Rosso. Cantina San Marzano, koja proizvodi Talo Primitivo di Manduria, u istom je razdoblju osvojila više stotina internacionalnih medalja, pa tako i nagradu jedne sommelierske asocijacije za najboljeg proizvođača u Europi.

Cantina San Marzano utemeljena je prije 54 godine u Apuliji. Cantinu je osnovalo 19 vinogradara, a sada okuplja više od 1200 vinogradara. Cantina san Marzano, uz južnotirolsku Cantinu Terlan (u nas poznatu prije svega po sauvignonu Winkl), jedan je od snažnih dokaza uspješnosti zadružne proizvodnje vina u Italiji.

talo

A primitivo je, naravno, naš tribidrag, najvažnije hrvatsko grožđe uopće, koje se proslavilo u Kaliforniji i Italiji, i koje još čeka adekvatnu domaću valorizaciju. San Marzanov tribidrag Talo iz 2013. godine uistinu je fascinantno vino, jedno od najboljih crnih jeftinijih od 100 kuna, koja smo kušali za jako dugo vremena. Talo Primitivo (tribidrag) di Manduria na nosu je jako koncentriran, prepun mirisa šljiva, borovnica i kupina zaokruženih začinskim notama kao, recimo, u kolačima s pečenim šljivama. U ustima je bogat, voćan, kremast ali i jako svjež. Aftertaste traje vrlo dugo, te pokazuje među ostalim diskretnu voćno-čokoladnu gorčinu koja skupa sa svježinom neutralizira neprevreli šećer. Talo Primitivo je, naime, polusuho vino. Talo Primitivo di Manduria voćna je bomba u dobrom smislu te riječi: on nije ni odveć džemast ni pretežak, nego naprosto prepun jako lijepih primarnih aroma i okusa s nježnim dodirom novog hrasta, uokvirenih u razmjerno čvrstu strukturu. Radi se, zapravo, o izvanredno hedonističkom vinu po izvanredno povoljnoj cijeni.

Gastropreporuka Ovaj  je tribidrag idealno vino za pečenu teletinu, pljeskavice, lungiće, svinjske kotlete, glazirana rebra ili za jela poput pašticade i stvarno pažljivo pripremljenog bolognesea.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.