Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Željko Bročilović Carlos u Noelu je predstavio izvrsne rizlinge austrijske vinarije  Stagard

stagard-g

Željko Bročilović Carlos jedan je do najkompetentnijih hrvatskih sommeliera te, uz Marka Kovača, uvoznik onih vina čiji je karakter katkad snažniji od njihova branda. Kremstal je jedna od tri središnje austrijske vinske regije, uz Kamptal i Wachau, kojima dominiraju grüner veltliner i rizling. Stagard je relativno mala obiteljska vinarija, čvrsto usmjerena prema bio uzgoju i neintervencionističkoj vinifikaciji, koja proizvodi desetak različitih rizlinga.

Carlos je prezentaciju Stagardovih vina iz berbe 2015. odlučio prirediti  u zagrebačkom restoranu Noel čiji se sommelier Ivan Jug netom bio vratio iz Toskane. Od niza vina što smo ih tog jutra kušali, dva posve različita ostavila su vrlo, vrlo snažan dojam. Handwerk Riesling spada u srednju kategoriju Stagardovih vina; njegova je veleprodajna cijena niža od sto kuna. Radi se o izvrsnom, svježem, mineralnom vinu s puno floralnih i voćnih elemenata, koje može sjajno funkcionirati u restoranima, osobito kad se toči na čaše. Riesling Steinzeug je, pak, najelitniji Stagardov proizvod, koji nas je ozbiljno impresionirao.

stagard

Steinzeug je klasični, prelijepi, kiseloslatki rizling (više od  6 grama kiselina i sedam grama neprevrelog šećera na 13 posto alkohola), koji instantno demonstrira čaroliju najplementije bijele sorte grožđa. On je aromatičan, pun voća (jabuke, dinje i marelice), snažnog ali elegantnog tijela, zaokružen, jako mineralan i baš hedonistički slastan. Riječ je o jednom od najboljih rizlinga koji se mogu nabaviti u Hrvatskoj: Steinzug pripada visokoj gastronomiji, poput velikih škampa i najboljih rakovica, s kojima se prirodno izvrsno slaže.

stagard-vinogradi

U tjednu u kojem smo kušali desetine boca dobrih vina, Stagardov Steinzeug, prilično skup za mlado bijelo vino, (veleprodajna cijena iznosi oko 280  kuna), ostavio je skoro jednako snažan dojam kao Masijev Amarone iz 1995. godine, ili Van Zellerova Quinta de Valle D.Maria Vinha Francisca.

Osim jeftinijeg , neodoljivog Handwerka i luksuznog i raskošnog Steinzeuga, kušali smo još niz Stagardovih rizlinga  sa single vineyard oznakama, koji su uglavnom ostavili vrlo dobar dojam. Stagardov ulazak na hrvatsko tržište dragocjen je doprinos  jačanju kulture rizlinga, plemenite sorte koju naši potrošači još nisu u potpunosti razumjeli.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.