Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na tastingu pjenušaca Villa Sandi u Esplanadi dominirao je Cartizze Vigna la Rivetta

villa-sandi-tasting

U Esplanadi je u utorak održana prezentacija Ville Sandi,  velikog proizvođača prosecca, u povodu desetogodišnjice prisutnosti te vinarije na hrvatskom tržištu.U Zagreb je tom prigodom došao i Giancarlo Moretti Polegato, vlasnik i predsjednik Ville Sandi.

Villa Sandi jedan je od velikih dobitnika svjetske groznice za proseccom, najprodavanijim pjenušavim vinom na svijetu. Globalno je tržište lani popilo više od 400 milijuna buteljki prosecca, pjenušca koji se proizvodi charmat metodom od grožđa glera, u području blizu Venecije.

villa-sandi-vila

Ikonografska Villa Sandi u srcu Marce Trevigiane

Villa Sandi izvozi u 90 zemalja, s prometom od 72 milijuna eura godišnje. Za prosecco je osobito značajna subregija Valdobbiadene-Conegliano, odakle dolaze najbolja vina, ne računajući posebne signle vineyard pjenušce. Villa Sandi prekrasna je palača podignuta 1622 godine, i smještena sat vožnje od Venecije. Podignuta je u paladijanskom stilu, nazvanom po talijanskom renesansnom arhitektu Andrei Palladiu: u vinariji su izvrsno iskoristili ikonografski status vile za promociju vina. Vinogradi su također vrlo, vrlo lijepi.

dsc03627

dsc03633

Sama su vina, međutim, uglavnom prosječna. Fresco Millesimato lagano miriše po breskvama, ali nema baš nikakvog tijela. Fresco Rose još je slabiji: radi se o jednom od beznačajnijih ružičastih pjenušavih vina. Valdobbiadene Extra Dry nešto je ozbiljnijeg karaktera, s jačim tijelom, dok je  Brut Millesimato sasvim dobro vino s visokom kiselinom i vinsko-voćnim aromama.

dsc03631

Najbolje vino Ville Sandi, Cartizze Vigna la Rivetta, pjenušac je ekstremno drukčiji, neusporedivo više kategorije. Cartizze je “grand cru” položaj u Proseccu, a ovaj je pjenušac kremast, bogat, kompliciraih aroma od grejpa preko krušaka, do marelica i lješnjaka, i posve netipičnog aftertastea.

giancarlo-i-augusta-moretti-polegati-jasna-i-gordan-mohor

Decanter ga je proglasio trećim najboljim proseccom na britanskom tržištu. Usput govoreći, radi se o prvom proseccu s oznakom Cartizze koji je napravljen u brut, a ne u slađoj, extra dry varijanti. Vigna la Rivetta pokazuje da Villa Sandi zna kako napraviti zaista vrhunsko pjenušavo vino. Nadamo se da će u idućim godinama i njihove regularne buteljke pokazivati više karaktera.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.