Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Biste li platili 2700 kuna za tri bijela tartufa?

bijeli tartuf

Bio je početak prosinca 2005. godine u Istri. Baš smo izlazili iz Ziganteova restorana u Livadama, pa smo usput svratili u trgovinu pokraj gostionice. Bijeli tartufi ukrašavali su vitrine u dućanu. Ako se dobro sjećamo, cijena je tada, usred sezone, iznosila 16 500 ili 18 500 kuna po kilogramu: uzeli smo tri ili četiri tartufa, te platili oko 2700 kuna. Kreditnom karticom, naravno

Bilo je to vrijeme kada je izadavaštvo donosilo puno novca, a činilo se da će svake godine, s otvaranjem tad još u Hrvatskoj nepostojećeg digitalnog tržišta, novca biti sve više i više, i skoro nitko nije bio dovoljno razuman da anticipira Veliku kriuz, udaljenu samo par godina. U svakom slučaju, tih 2700 kuna za tri ili četiri mala tartufa (ispod cijene po kilogramu pisalo je da se radi o drugoj kategoriji), u ono se doba nije činilo skandalozno pretjeranim bacanjem novca nego tek ekscentričnim hedonističkim troškom.

Najbolja hrana na svijetu

Možda, doduše, u pogrešnoj sezoni: te 2005. istarski bijeli tartufi, istovjetni legendarnim pijemontskima, nisu bili na vrhuncu:nedostajalo im je one eterične , onozemaljske “metafizičke” aromatičnosti, zbog kojih se bijele tartufe smatra jednom od najboljih hrana na svijetu. Recimo, nekoliko godina ranije, u tradicionalnom newyorškom talijanskom  restoranu San Pietro jeli smo pastu s maslacem i onoliko bijelih tartufa koliko nam ih je konobar stogao naribati dok ga , fascinirani mirisom, malo prekasno nismo zaustavili.

Svaki je tanjur tjestenine naposljetku koštao oko 200 dolara, ali se radilo o najmirisnijim i najplemenitijim tartufima koje smo ikad kušali: s obzirom na činjenicu da se istarski tartufi već dulje vrijeme u Americi prodaju kao talijanski tartufi, moguće je da se radilo o vrhunskoj godini za motuvunski tuber magnatum pico. Fenomenalne smo tartufe također jeli u jednoj milanskoj zalogajnici blizu hotela Four Seasons, poslije ponoći, kad nam je kuhar naribao tartuf na jaje na oko.

Previsoka cijena u Istri

U Hrvatskoj smo, pak, najfinije kušali u San Roccu u Brtonigli, i u voloskom Plavom podrumu: valjda su se tako poklopila godišta. Kvaliteta tartufa dramatično varira , s obzirom na vremenske uvjete. Ovogodišnja sezona tartufa počela je 18. rujna. Najpoznatiji hrvatski proizvođač, Zigante, do 30.listopada organizira vikende tartufa. Sezona, načelno traje do sredine siječnja.  Zanimljivo je da je aktualna cijena tartufa na internetu nešto niža ili jednaka cijeni koju smo platili prije destak godina u Livadama.

Deset dekagrama svježeg bijelog tartufa može se nabaviti već za 180 eura, dok neki vrhunski engleski trgovci luksuznom hranom nude 150 grama za 230 funti. Usporedbe radi, 125 grama oscietra kavijara u Caviar Houseu košta 491 funtu. Premda pojedini golemi primjerci bijelih tartufa dosežu nevjerojatne aukcijske cijene, koje se kreću i do nekoliko stotina tisuća dolara, bijeli tartuf definitivno nije najskuplja hrana na svijetu. S obzirom  na činjenicu da je za puni efekt dovoljna vrlo mala količina uvijek sirovog, naribanog tartufa, uživanje u bijelom tartufu, jednom od najdragocjenijih prirodnih sastojaka hrvatske gastronomije, po kojem smo uostalom, nazvali naš restoranski vodič,  sada  usred sezone, nije posve nedostupno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.