Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U supermarkete je stigao Affligem Tripel, jedno od najboljih samostanskih piva na svijetu

affligem-triple

Samostan Affligem utemeljen je 1074. godine. U proteklih tisuću godina nekoliko je puta spaljivan i zatvaran, da bi kontinuirano funkcionirao od kraja 19.stoljeća. U Affligemu pivo se kuha stotinama godina, a u novije je vrijeme pivovara u vlasništvu Heinekena, što pokazuje da i multinacionalke poznate po najbezveznijim lagerima koji se uopće mogu zamisliti, katkad proizvode zaista vrhunska, unikatna piva.

Affligem je jedno od sasvim rijetkih samostanskih piva koja se mogu uspoređivati s trapističkim pivima. Affligem Tripel koji posebno volimo, uistinu nije slabiji od Westmalle Tripela, osim što nema jednako čvrstu i bogatu pjenu.

Affligem Tripel izvanredno kombinira bogatstvo alkohola (9 posto), slatkoću rezidualnog šećera i prilično snažne kvasce, s oštrim citrusnim aromama, jakim aftertasteom po hmelju i dosta fascinantnom svježinom za tu vrstu piva. Allfigem, kao i trapistička piva, drugi put fermentira u boci. RateBeer ocijenio je Affligem Tripel s 95, a Bros s 90 bodova.

Affligem Tripel spada u ona piva, koja se zbog velikog tijela i aromatske kompleksnosti sjajno slažu s ozbiljnom hranom: prvo nam napamet padaju steakovi, pa janjetina zatim divljač poput srnetine ali i klasična kineska patka u umaku od manga, jer se kiseloslatki Affligemovi okusi fino slažu s kiseloslatkim notama manga. Affligem u zagrebačkim supermarketima košta između 11 i 13 kuna, što je senzacionalno dobra cijena u usporedbi s  cijenama većine drugih piva u samoposluživanjima. Osim tripela, uvezeni su i blonde i tamni dubbel, koji također zaslužuju puno pozornosti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.