Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EU ima svoj vinski podrum u Bruxellesu i Britanci će tražiti dio u Brexitu

eu-vinski-podrum

Nakon što je britanska premijerka Theresa May najavila da će Velika Britanija u ožujku 2017. početi formalni proces izlaska iz Europske unije, na nekim specijaliziranim britanskim blogovima pojavila se informacija da je u pripremama za pregovore o raskidanju veza s EU institucijama i podjeli imovine, postavljeno i pitanje podjele vinskog podruma i umjetničke zbirke Europske Unije. O vinskom podrumu EU nije se pričalo četiri godine, uglavnom zato što birokracija i bez toga ima dovoljno problema s imidžom.

Postojanje vinskog podruma EU otkriveno je kad je neovisni zastupnik u Europskom parlamentu, Austrijanac Martin Ehrenhauser,  2012. postavio pitanje koliko imovine u vinima i žestokim pićima imaju EU institucije. Europska komisija tada je objavila da ima vinski podrum od 15.500 boca u vrijednosti oko 260.000 eura i 935 boca žestokih pića. Portal European Voice (danas Politico) tada je objavio da i drugi stup EU, Vijeće ministara, ima svoj vinski podrum sa 27.000 boca.  Nakon četiri mjeseca istraga, upita i pritisaka, Vijeće je priznalo da ima podrum sa 42.789 boca vina i 2000 boca skupih žestokih pića.

Podrum bez skupih berbi

Informacije su objavljene uoči mučnog summita EU u studenom 2012., kad je britanski premijer David Cameron već bio suočen s rastućim pritiskom za izlazak zemlje iz EU, a građani svih članica ogorčeno prosvjedovali protiv rastrošnosti EU birokracije dok njihove vlade provode mjere stroge štednje. EU, pak, nikad nije dala podrobnije podatke o svojim zbirkama vina. 

Prema tadašnjem istraživanju The New York Timesa, godišnji proračun EU za piće bio je oko 50.000 eura, neznatni dio ukupnih proračunskih troškova koji se računaju u stotinama milijardi eura. U podrumima navodno nema skupih berbi, a najskuplje boce koštaju oko 50 eura. Svake godine proračun za vina i pića se rezao. Do 2009. trošilo se 100-tinjak tisuća eura godišnje, do  2012. to je palo na 50.000 eura pa na 37.000, dok je proračun za 2015. godinu navodno sveden na 5000 eura. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.