Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto vam u japanskim restoranima ne daju pravi wasabi

wasabi

Wasabi koji poslužuju u svim japanskim restoranima u Hrvatskoj, i u mnogima vani, je wasabi pasta, koja se uglavnom radi od hrena s određenim udjelom wasabija, a u najgorim je slučajevimsa hren samo obojen u zeleno. Iako su razne vrste prava s hranom trenutno velika tema, ovo s wasabijem je više pitanje pristupačnosti. Razlog zašto wasabi pasta tako masovno zamjenjuje pravi wasabi u restoranima je praktičnost i cijena. Uzgojiti biljke od kojih se priprema ovaj veličanstveni pročišćavajući japanski začin je mukotrpno, a kratki dokumentarac o proizvodnji wasabija objavljen na YouTube kanalu Great Big Story, pokazuje i koliko.

Video je snimljen na farmi wasabija Daio u Hotaki. Farma je stara preko sto godina i pojavljuje se u Kurosawinom filmu Dreams iz 1990. Da bi wasabi narastao treba mu godina dana i tri mjeseca. Uspijeva samo na temperaturama između 13 i 18 stupnjeva, zahtijeva izvorsku vodu i savršenu izloženost suncu.

Mala greška i nema uroda. Ako berba wasabija propadne, seljaci su izgubljeni za idućih godinu i pol. Na Daio farmi proizvodnja je toliko precizna da uspiju uzgojiti 300.000 do 400.000 biljki wasabija godišnje. S obzirom na to koliko je pravi wasabi neusporedivo kompleksniji, delikatniji i ukusniji od onoga što obično dobivamo, potražnja očekivano raste iz godine u godinu a cijena kilograma wasabija trenutno je oko 1000 kuna.

wasabi

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.