Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fotograf Bruno Šefer poslao nam je fenomenalne slike s berbe kadarke u Bačkoj

tonkovic-kadarka-berba14

U zadnje vrijeme dosta smo pisali o kadarki, staroj sorti izumrloj u našoj regiji, koja je danas raširena u Mađarskoj i Rumunjskoj i upravo je obnavljaju dvije posve različite vinarije: u Bačkoj Vinarija Tonković, mali butikni projekt obitelji Reljanović-Tonković, a u Slavoniji najveći hrvatski privatni vinar Vlado Krauthaker. Kadarku smo uvrstili i na listu gastro fenomena koji su obilježili 2016., zbog elegantnih, sočnih crnih vina koje daje. Fotograf Bruno Šefer prošlog je tjedna bio u berbi u Bačkim Vinogradima, gdje Vinarija Tonković razvija kadarku na 10 hektara na pješčanom tlu. Poslao nam je ove sjajne fotografije.

dsc07654

dsc07726

U Vinariji Tonković u vinogradu i podrumu sve se obavlja ručno. Grožđe se bere u plitke posude u koje ne smije stati  više od 14 kilograma, kako se ne bi oštetilo. Budući da je podrum usred vinograda, grožđe odmah dolazi na preradu. Odvajanje bobica od peteljki također se obavlja ručno, uz pregled svake bobice.

dsc07718

Kadarka je aromatična, elegantna, ne skuplja previše alkohola i nema presnažne tanine. Najčešće se uspoređuju s crnim pinotom jer je tako tretiraju u mađarskoj literaturi, ali usporedba u vinogradu pokazala je da nema puno sličnosti.

dsc07668

dsc07708

Kadarka daje punu, rubinsku boju i srednje tijelo. Zbog kombinacije jako bogate aromatike i ne previsokih alkohola, uz značajan potencijal dozrijevanja, vina od kadarke uklapaju se u obrazac modernih crnih vina. Sve četiri etikete Vinarije Tonković uključujući Rose, na ocjenjivanjima u Londonu dobile su Decanterove medalje. Iako su neki Mađarski proizvođači kadarke godinama u svjetskom vrhu, velika tržišta tek trebaju otkriti ta vina.

dsc07833

dsc07761

dsc07731

Vinarija Tonković kadarku je obnovila u suradnji s winemakerima iz Rioje i stručnjacima sa sveučilišta u Szegedinu i Novom Sadu. U vinogradima je sada pet klonova i najboljim se pokazao Virag. Taj klon daje čvršće i manje  bobice koje potpuno ravnomjerno dozrijevaju. Gusti grozdovi, neravnomjerno dozrijevanje, tanka kožica i sklonost bolestima bili su uzrok su nestanka kadarke iz Hrvatske i Vojvodine.

dsc07719

dsc07732

dsc07864

dsc07869

dsc07859

Kadarka je svojevremeno bila važan dio mađarskog blenda Bikova krv, a danas se samostalno vinificira u Villanyu. Veće količine uzgajaju se i u Bugarskoj. Projeklo kadarke zapravo se ne zna. Dvije su teorije, da potječe sa Skadarskog jezera i da je riječ autohtonoj mađarskoj sorti. 

dsc07838

dsc07839

dsc07820

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.