Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pulfer i Garden Brewery Pale Ale: dva različito loša crafta

craftovi

Craftomanija koja već dvije godine vlada pivskom scenom u Hrvatskoj, stvorila je dojam da craft jamči izvrsnost ili barem originalnost.  Taj je dojam podjednako netočan i u domaćim i u svjetskim okvirima. Primjerice, klasično, već pomalo starinsko trapističko pivo Orval i na Brosu i na Beerrateu dobiva najviše moguće ocjene, 100 i 99 bodova.

Orval je i po našem mišljenju možda najbolje pivo na svijetu. I velika O’Hara sa svojim se posebnim serijama uvrstila među uzbudljivija svjetska piva. U Hrvatskoj, nažalost, nema niti jednog masovnog piva vrhunske kvalitete, osobito kad je riječ o domaćim proizvođačima, pa je stoga normalno da su barem malo radoznaliji potrošači poludjeli za craftovima.

Dobar dio craftova – nije dobar

Međutim, dobar broj craftova naprosto ne valja: ovih smo dana naletjeli na dva jako različita , ali podjednako slaba primjera.Riječ je o IPA Pulferu u boci, i o točenom pale aleu Garden Brewery. Obje su pivovare smještene u Zagrebu. Pulfer je nastao kao projekt četvorice pivskih entuzijasta. Na webu se može pročitati kako koriste četiri vrste slada i tri vrste američkog hmelja.

Nažalost, ono što mi kušali ostavlja dojam kao da ste u pivo ne baš osobitog tijela ubacili veću količinu kininovca. Da se razumijemo: volimo gorko i obožavamo hmelj. Ali Pulfer je gorak kao tonic wateru, neujednačen i ostavlja neugodan metalni aftertaste.

Garden Brewery je, pak, velika, profesionalna operacija, s dobro uređenom kušaonicom u istočnom Zagrebu, iza koje stoji britanski poduzetnik Nick Colgin, utemeljitelj Garden Festivala. Colginov točeni pale ale spada među vodenije craftove koje smo dosad kušali. Riječ je o pivu neugodno svijetle boje za svoj žanr, gotovo nikakve strukture i aftertastea koji asocira na Heineken. Čini se da je to pivo prerušeni craft koji zapravo cilja najmanje zahtjevnu publiku.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.