Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sigurno ste čuli gdje je Najgora kava u gradu…

najgora-kava

Preporođena hrvatska scena kave dobila je novi doprinos u jednom od epicentara dnevnog života Zagreba, U Miškecovu prolazu otvorena je Najgora kava u gradu, mali, odlično uređeni coffe shop  za koji već prema klickbait imenu možete pretpostaviti da ima neke veze s ljudima iz medija. Najgoru kavu u gradu otvorio je kreativni tim produkcijske kuće RED Production, ali njihov se pet projekt brzo i tipično umalo pretvorio u poslovnu dramu, kako to često biva s poduzetničkim inicijativama u Hrvatskoj .

“Svi volimo kavu i na prijedlog mog partnera iz RED Productiona odlučili smo otvoriti mjesto gdje ćemo piti najbolju, kavu za koju točno znamo odakle dolazi i kako je pripremljena”, priča dizajner Boris Poljičanin, autor koncepta i unutrašnjeg uređenja zajedno s direktoricom Red productiona za Hrvatsku Mirnom Bučević. Zbog nekih etno detalja i vintage industrijskog stila Najgora kava u gradu podsjeća na kafiće u španjolskim i portugalskim gradovima, s par stolova ispred izloga i malim šankom koji je u srijedu bio pun šalica mirisne crne kave jer su bili usred testiranja ili edukacije.

najgora-kava

Zbog dizajna i atmosfere, ovo mjesto automatski bilježite u glavi kao još jedan svoj dnevni ured ili boravak. Prodaju stopostotnu Arabicu iz Salvadora, Brazila i Etiopije koju sami prže i pripremaju. Možete dobiti espresso, macchiato i capuccino. Najgora kava u gradu odmah je, u prvih nekoliko tjedana rada, postala popularna zbog svog minimalističkog koncepta i pravovjernog odnosa prema kavi (i zbog dobro dizajniranih šalica). Ali iza tog optimističnog početka bio je buran procs. Prostor u lijepoj obnovljenoj gradskoj zgradi kraj Kina Europa na svojoj je minijaturnoj kvadraturi trebao raditi na dvije razine, ali po svoj prilici ostat će na jednoj.  “Na donjem katu morali smo izgraditi dva WC-a pa tamo sad evenutalno možemo staviti dva stola ako netko baš želi sjediti dolje”, kaže Poljičanin s onim izrazom lica koji često srećete kad pričate s ugostiteljima, suočenima s birokratskim apsurdima.

najgora-kava1

Posebno s onima koji se prvi put sreću s ugostiteljskim biznisom. “Otvorili smo prije nešto više od mjesec dana, iako smo trebali biti raditi već više od godinu dana”, priča Poljičanin. Prostor u vlasništvu grada dobili su na natječaju, prošli uobičajenu proceduru, od čekanja da isteknu rokovi žalbe preko prenamjene do svih mogućih atestiranja, počeli plaćati najam…”Ali kad smo htjeli ući u prostor i početi radove, dočekala nas je skela. Ovu zgradu su u međuvremenu počeli renovirati i zatvorili su cijelu fasadu, uključujući naš ulaz. Ovdje je doslovno bila fizička prepreka”, pokazuje Poljičanin vrata kafea. I tako su više od godinu dana plaćali najam gledajući svoj budući lokal izvana. “Teško je uopće nabrojiti s sve apsurdne situacije koje smo prošli”, kaže Poljičanin. Sad kad su krenuli, pitanje je kako će se pozicionirati na sve ambicioznijoj gradskoj sceni kave. “Sada smo još u fazi eksperimenitranja i traženja kava”, kaže Poljičanin, “u budućnosti svakako planiramo i vlastiti blend i proširenje ponude, vjerojatno na organske sokove i rakije. Ovisit će o tome hoćemo li i koliko dobavljača naći za kvalitetu koju želimo.” U Najgoroj kavi u gradu uskoro bi trebali raditi i cold brew, a ako sve bude po planu i prodaju kave u rinfuzi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.