Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Poučna degustacija vrhunskih škotskih single malt whiskeya

whisky-glavna

U Gentleman’s Clubu lošinjskog hotela Bellevue u subotu je održana degustacija Six Classic Malts, serije izvrsnih whiskeya u vlasništvu gigantske korporacije Diageo, koja je u škotskoj trenutno vlasnik 29 destilerija. Degustaciju je vodio Marin Nekić, vodeći hrvatski barmen. Bio je to zadnji ovosezonski masterclass finih pića u hotelima Bellevue i Alhambra, program u sklopu kojega su ove godine među ostalima nastupili Sassicaia, Opus One i vodeći vinari goriških brda Marijan Simčič, Aleks Simčič i Aleš Kristančić Movia. Marin Nekić masterclass single malt whiskeya započeo je iscrpnim objašnjenjem procesa proizvodnje, od namakanja i sušenja ječma do odležavanja u bačvama od američkog hrasta, sherry ili port bačvama. Samo kušanje počelo je dvanaestogodišnjim maltom Glenkinchie, sasvim lagano zadmiljenim maltom s prilično izraženim cvjetnim i herbalnim aromama.

whiskey-lineup

Drugi po redu bio je petnaestofidšnji Dalhwinnie, jedan od nalegantnijih šire dostupnih maltova. Dalwhinnie se također odlikuje cvjetnim mirisima, ali je izrazito elegantan, zaokružen, dug i kremast. Cragganmore, koji se proizvodi u najviše pozicioniranoj destileriji u Škotskoj, na 1100 metara, specifičan po voćnm aromama od kruške do izražene narančine kore, koje nisu us kladu s gotovo nježnim, zaokruženim toplim okusima. Jedini od sedam whiskeya koje smo probali a koji nije dimljen tresetom bio je Cardhu, koji ne spada u  selekciju Six Classic Malts. Riječ je o izrazito plemenitom whiskeyu iz najvažnije destilerije u sustavu Johnnieja Walkera, prepoznatljivom po naglašenim aromamam kruške i meda i s jasnim aftertasteom hrastovih bačvi. 

image

Četrnaestogodišnji Oban bio je prvi whiskey s izrazitim mirisom dima: dok su prva tri whiskeya   bila sasvim lagano izložena tresetu (uz Cardhu za koji se treset ne koristi), Oban je već dosta žestok. No glavna je njegova značajka moćna i gusta tekstura, koja se sjajno slaže s mirisima i okusima kandirane narančine kore, začina i srednje crne čokolade.

Desetogodišnji Talisker prvi je među maltovima koje smo kušali u Bellevueu, imao lagane primjese soli i bolničkih mirisa, koji se sjajno nadopunjuju s početnim slatko-zadimljenim nijansama.

whiskey-cigars

Prezentacija je završila kušanjem šesnaestogodišnjeg Lagavulina. Otkako ga je prije dvadesetak godina Michael Jackson, autor najutjecajneg vodiča za whiskeye iz 90-tih godina, proglasio najboljim whiskeyem na svijetu, Lagavulin je prirodno postao i jedan od najtraženijih whiskeya na svijetu, pa destilerija na otoku Islay doslovno ne može proizvesti dovoljne količine tog fenomenalnog pića.

Lagavulin je ultrazadimljen whiskey s relativno visokim alkoholom, golemog tijela i zaista jedinstvenih aromatskih i okusnih elemenata. Glavnu značajku njegova bouqueta čine morske trave i sol. Uz sedam sjajnih whiskeya, chef Bellevuea poslužio je prilično dobro pogođene snackove poput grana padana s Glenkinchiejem ili upravo perfektne pečene janjetine s Obanom. Aromatične maraske u sirupu fenomenalno su se složile s velikim Lagavulinom. Tasting klasičnih malt whiskeya u Bellevueu jedan je od onih događaja kakve bi trebalo što češće organizirati, i na kojima se može podjednako učiti i uživati.

lagavulin-maraska

Diageo apsolutno dominira proizvodnjom škotskih maltova, ali na tom se tržištu bore vrlo moćne korporacije. Pernod Ricard je preuzimanjem Chivas Brothersa dobio 10 destilerija među kojima su Glenlivet i Aberlour i postao drugi najveći proizvođač škotskog whiskeya na svijetu, slijedi Erdington Grupa u čijem je portfelju cijenjeni Macallan, zatim Bacardi s Dewarsom preko kojeg kontrolira pet destilerija single malta, te Fortune Brands koji je u partnerstvu s Pernod Ricardom kupio Allied Domecq i s njima Laphroaig, a vlasnici su i Ardmorea. Thai Beverages je u whiskeye ušao 2001. kupnjom Inver Housea s kojim je dobio pet destilerija uključujući SpeyburnGlenlivet. Indijski konglomerat Uniterd Breweries 2007. je kupnjom četvrtog najvećeg proizvođača škotskog whiskeya Whyte & Mackaya dobio 4 single malt destilerije među kojima Isle of Jura i nekoliko proizvođača blended whiskeya.

Glenfiddich i The Balvenie su u vlasništvu jedne od rijetkih preostalih obiteljskih kompanija William Grant, a Glenmorangie i Ardberg su u vlaništvu LVMH-a, kojemu je Ardberg joint venture s Diageom kao manjinskim partnerom. Preostale škotske destilerije su uglavnom u vlasništvu Japanaca. 

Prema podacima Udruženja proizvođača škotskog whiskeya, 115 licenciranih destilerija nosi oko četvrtine ukupnog britanskog izvoza hrane i pića. Prosječna godišnja vrijednost izvoza u zadnje tri godine je 4 milijarde funti, odnosno 99 milijuna sanduka koji se prodaju na 200 svjetskih tržišta. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.