Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Spektakularna radionica Sassicaie u lošinjskom hotelu Alhambra

sassicaia-masterclass

U petak 10. lipnja u četiri popodne, u luksuznom hotelu Alhambra, uz izravni prijenos na internetu održan je jedan od najprominentnijih vinskih događaja ove godine u Hrvatskoj – masterclass čuvenog talijanskog vina Sassicaia.

Sassicaiu smatraju talijanskim Lafiteom ili Latourom, ne samo zato što je napravljena od cabernet sauvignona i cabernet franca, i što je Sassicain utemeljitelj Mario Incisa della Rochetta bio veliki obožavatelj bordoških vina pa je 1941. godine u Bolgheriju, primorskom dijelu Toscane gdje dotad nije bilo komercijalnih vinograda, zasadio prve trsove cabernet sauvignona.

Radionici u Alhambri nazočila je Priscilla Incisa della Rochetta, unuka osnivača Tenute San Guido, gdje se proizvodi Sassicaia. Gospođa Incisa della Rochetta često govori kako je jedna od tajni uspjeha Sassicaie u neintervencionističkom pristupu, “zato što vino ne treba kontrolirati.”

priscilla

Priscilla Incisa della Rochetta

Sassicaia se već od prve komercijalne berbe 1968. koja je puštena na tržište 1971. smatra jednim od autentično aristokratskih svjetskih vina. No, i kada radite s najboljim vinima na svijetu, vrlo se često događa da se na degustacije za mala tržišta poput ove u Alhambri donesu takozvane manje berbe, dakle jeftinija godišta, koja mogu impresionirati imenom ali ne i sadržajem.

kusaci

Stoga je prilično fascinantno što su u Alhambri, za hrvatsko tržište predstavljene neke od najboljih Sassicaia u ovom stoljeću, berbe 2013. 2012. 2009. i 2007. Robert Parker ocijenio je, primjerice, potencijal berbe 2009. u Bolgheriju sa čak 97 bodova, dok su preostale tri berbe prezentirane u Alhambri, ocijenjene s više od devedeset bodova.

case

Kanonska britanska kritičarka Jancis Robinson izjasnila se vrlo povoljno o svakoj od ove četiri berbe, s tim da ona najslabijom smatra baš 2009. zbog pretjerane koncentracije i džemastosti, dok je iznimno pohvalila 2007. radi dobre ravnoteže kiselina i alkohola. James Suckling, popularni američki kritičar koji već dugo živi u Toskani, veliki je fan Sassicaie iz 2012.

Ocijenio ju je s čak 98 bodova. Andrew Jefford, najvažniji britanski kritičar srednje generacije poznat i kao žestoki protivnik Supertoskanaca (žanra kojemu Sassicaia pripada), Sassicai iz 2012. dao je 95 bodova, uz napomenu da se to vino dramatično razlikuje od većine Supertoskanaca koji su, prema njemu, načelno vrijedni prezira.

kristijan i priscilla

Sassicaia je, dakle, jedno od rijetkih vina na cijeloj globalnoj sceni, koje ujedinjuje glavne ideološke protivnike vinske publicistike pisane na engleskom jeziku: Parker i Suckling već se godinama oko svega i svačega svađaju s Robinson, pa i s Jeffordom (najpoznatija svađa Parkera i Robinson izbila je oko jedne berbe Chateau Paviea s početka 2000-tih koju je Parker ocijenio sa sto bodova, dok ju je Robinson diskvalificirala). Sassicaia, međutim, ujedinjuje kriterije klasičnih škola američke i britanske vinske kritike. U petak u Alhambri bilo se lako uvjeriti zašto.

dino

Nova Sassicaia iz 2013. godine puštena na tržište početkom veljače, elegantno je, graciozno vino ne prejake boje, srednje koncentracije ali impresivne dubine i kompleksnosti. Sassicaia iz 2012. koncentriranija je, prepuna crnog ribizla i minerala, no još uvijek nije preteška te ne posjeduje prepoznatljiv element grafita iz olovaka tipičan za najveće cabernete, nego se cvjetne arome nastavljaju na one voćne.

Većina kritičara smatra kako je riječ najboljoj Sassicai poslije 2009. Berba 2009. iznimno je koncentrirana, moćna, gotovo kalifornijska, ali s vrlo mnogo svježine koja bi ovo vino trebala držati živim u idućih 35 godina. Naposljetku, berba 2007. čista je suprotnost 2009. Radi se o izrazito elegantnoj, podigranoj Sassicai koju su američki kritičari ocijenili s manje od 95 bodova, dok britanski kritičari drže kako će ona pokazati svoje najbolje značajke tek za dvije ili tri godine.

U Hrvatskoj su se sasvim rijetko organizirale radionice tako velikih vina, iz njihovih najboljih, a stilski bitno različitih berbi. Takve su radionice osobito izostale poslije izbijanja krize 2008. godine. Stoga Masterclass Sassicaie u Alhambri valja pozdraviti ne samo zbog impresivne sadržajne vrijednosti tog događaja, nego i zato što bismo se željeli nadati da ova degustacija najavljuje niz gostovanja drugih, zaista vodećih svjetskih vinarija u Hrvatskoj

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.