Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Industrija šećera 50 godina plaća znanstvenike da lažu kako su masnoće opasne. Evo što je točno otkriveno

secer

Industrija šećera još je 60-tih počela masovno financirati studije o utjecaju masnoća iz hrane na oboljenja od srčanih bolesti, kako bi skrenula skrene pažnju s otkrića o štetnosti šećera. Obavljeno je to prije nekoliko dana u analizi koja je napravljena na temelju pronađenih dokumenata. Riječ je prepisci između lobija koji su zastupali velike proizvođače šećera i istraživača s Harvarda i još je jedan od primjera kako industrija hrane manipulira znanjem, ili bolje reći neznanjem milijuna ljudi utječući na njihove prehrambene navike. Svakome se može činiti da je ovu vijest pročitao već mnogo puta, jer se o ovakvim stvarima priča desetljećima, ali rijetko je kada objavljena ovolika količina dokaza.

Prema otkrivenim dokumentima, američka organizacija danas poznata kao Sugar Association (Udruženje za šećer) 60-tih je vodila veliku internu raspravu o strategiji. Upravo su bile objavljene prve studije koje su nedvojben opovezivale preveliku konzumaciju šećera sa srčanim bolestima i krenula je kampanja za podizanje svijesti o štetnosti šećera. Niz tih internih sastanaka završio je odobravanjem “Projekta 226” koji je među ostalim predviđao plaćanje istraživača na Harvardu u vrijednosti današnjih 50.000 dolara, da objave  recenziju znanstvene literature koju im preda Sugar Associationu. To je udruženje, dakako, terbalo i odobriti nacrt recenzije.

Šećerni lobi je odobravao znanstvene recenzije

Tako je 1967. objavljen znanstveni članak u kojemu se zakjučuje kako “nema sumnje” da je smanjenje kolesterola i zasićenih masnoća jedini način da se prehranom spriječe srčanja oboljenja. Znanstvenici su previše naglasili dosljednost otkrića o masnoćama i kolesterolu i jako podigrali otkrića o štetnosti šećera. Nakon što je Sugar Association pregledao nacrt recenzije poslali su slijedeću poruku na Harvard: “Ovo je upravo ono što smo imali na umu i veselimo se objavi”. Recenzija je objavljena u časopisu New England Journal of Medicine, koji je tek 1984. počeo zahtijevati da autori objavljuju podatke o financiranju svojih istraživanja i vezama s industrijom.

U uvodniku koji je u ponedjeljak objavljen uz ovu analizu profesorica nutricionizma na Sveučilištu New York Marion Nestle piše da se takva praksa, fokusiranja na štetnost masnoća da bi se prikrila štetnost šećera, nastavila desetljećima. Iako znanstvenici zapravo još ne znaju koliko bi htjeli o utjecaju prehrane na srčana oboljenja, tek su se u zadnjih nekoliko godina u javnost počele probijati realnije informacije o masnoćama i nužnosti njihova uključivanja u prehranu.

Odbor koji savjetuje američku vladu o prehrambenim smjernicama danas tvrdi da nema značajnijih dokaza da kolesterol u prehrani izaziva srčane bolesti, iako i dalje zagovara ograničavanje unosa zasićenih masti. Istovremeno je ojačala svijest o štetnosti šećera i masovnoj kontaminaciji industrijske hrane šećerom,  što je prouzročilo ozbiljne probleme McDonald’su, Coca-Coli i proizvođačima slatkiša. Studia Američkog udruženja za zdravlje srca objavljena 2014. pokazala je da upravo višak šećera u prehrani povećava rizik od srčanih oboljenja, iako se u njoj navodi i to da još nije jasno kako točno šečer utječe na srce.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.