Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Stanko Radikon, jedan od najvećih heroja prirodnih vina

stanko-radikon

Noćas je poslije duge borbe s karcinomom umro Stanko Radikon, heroj scene naranačastih vina, i jedan od onih vinara i vinogradara koji su bitno obilježili svjetsku modernu vinsku scenu. O Radikonovoj smti obavijestio nas je sommelier Željko Bročilović Carlos.

Stanko Radikon, Slovenac iz Oslavlja, s talijansko-slovenske granice, počeo se baviti vinogradarstvom u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Do kraja devedesetih postao je je jedan do najistkanutijih zagovornika prirodnih vina: Radikon je bio toliko radikalan da navodno ni u jednoj fazi proizvodnje nije koristio sumpor. U Radikonovu su slučaju radikalne metode dovele do izvrsnih i široko prihvaćenih rezultata.

Utjecaj na svjetsku vinsku scenu

Njegova su vina postala tražena u vodećim svjetskim restoranima, a Robert Parker ga je redovtio ocjenjivao s više od devedeset bodova. Posebno je zanimljivo da je ove godine Radikonov Jakot iz berbe 2008. (jakot je anagram za tokaj, ime koje se u Brdima više ne smije koristiti), ušao na vinsku kartu paroškog Ritza: jedno od najanarhičnijih svjetskih vina uselilo se u samo srce konzervativnog gastronomskog i hotelijerskog establišmenta.

Stanko Radikon bio je, iza Joška Gravnera i uz Damjana Podveršiča, vjerojatno najistaknutiji proizvođač vina s granice: vina sa talijansko-slovenske granice u Brdima, kraj Soče, zaista su promijenila svjetsku vinsku scenu jer su pokazala da zamagljena, naranačasta ”nečista”  vina mogu biti jednako ekspresivna i veličanstvena kao klasična velika bijela vina.

Utjecaj Gravnerove i Radikonove filzofije na svjetsku vinsku scenu s godinama će samo rasti. U Hrvatskoj se Radikonova vina prodaju već dulje vrijeme zahvaljujući uvozniku Natura vino, te uživaju velik ugled među poznavateljima. Stanko Radikon ostavio je iza sebe sina Sašu, koji je duboko uključen u vinski biznis i koji će skoro sigurno nastaviti brinuti oko dvanaestak hektara obiteljskih vinograda.

Foto/Triple “A”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.