Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki američki investitor u vinarije Charles Banks uhićen je zbog tužbe Tima Duncana

tim-duncan

Rastuća zvijezda američke vinske industrije Charles A. Banks u dramatičnom je preokretu uhićen u petak i u lisicama odveden sucima istrage u San Antoniju, piše Wine Spectator. Predao se policiji dva dana nakon što je američko federalno tužiteljstvo protiv njega podiglo optužnicu za prevaru. Banks je osnivač i financijski direktor tvrtke Terroir Capital koja je vlasnik ili upravlja s više od deset vinarija u Kaliforniji, Novom Zelandu, Južoafričkoj Republici i u Burgundiji.

Slučaj se raspleo nakon što je Tim Duncan, umirovljena NBA zvijezda i dugogodišnji Banksov klijent, tužio Terroir Capital zbog ulaganja za koja tvrdi da su ga oštetila za nekoliko milijuna dolara. Banks je upoznao Duncana 1998. dok je radio kao financijski savjetnik za profesionalne sportaše u tvrtki CSI Capital Management, među klijentima mu je bio i Kevin Garnett. Banksu je vino bilo hobi, sve dok 2000 nije investirao u novu vinariju Jonata u Santa Barbari, miljenicu kritičara luksuznih lifestyle magazina i sestrinsku vinariju Screaming Eaglea.

Čupanje vinograda Screaming Eaglea

Njegov pompozni ulazak u vinsku industriju pojačali su investicijski partneri, milijarderi Gerald Levin, jedan od ključnih igrača u nesretnom spajanju AOL-a i Time Warnera 2000. godine i filmski mogul Arnon Milchan. No tek je epizoda sa Screaming Eaglom proslavila Banksovo ime u vinskom establishmentu.

charles-banks

Charles Banks sa suprugom Ali

Svi su bili u šoku, ali Banks je inzistirao. “Iščupao sam 70 posto vinograda Screaming Eaglea jer se 80 posto grožđa ionako prodavalo drugim vinarijama”, objasnio je u jednom intervjuu, “U vinogradu od 24 hektara samo je par hektara išlo za Screaming Eagle. Počupao sam vinograde da se riješim ugovora koji su bili potpisani na neodređeno vrijeme, praktički zauvijek.”  Uništavanje vinograda sve je uvjerilo da će Screaming Eagle početi proizvoditi još manje vina pa je potražnja za njihovim vinima eskalirala, ali Banks je planirao povećati proizvodnju da nitko ne zna i tako profitirati na većim količinama po višim cijenama.

Kad je Banks kupio Screaming Eagle cijena boce kretala se oko 250 dolara, kad je izišao bila je 850 dolara, a proizvodnja je povećana s 500 na 1500 sanduka. Banksov izlazak iz Screaming Eaglea pratila je žestoka svađa s Kroenkeom. Banks je zatim osnovao Terroir Capital i pozvao biranu grupu ulagača da s njim pokrenu biznis s vinima od nule. Skupio je impresivan portfelj, od legendarne vinarije Mayacamas u Napi, preko južnoafričkog Mulderboscha i burgundske Maison L’Oree u partnerstvu sa sommelierom i vinarom Rajatom Parrom, do pionirske vinarije Qupé u Santa Barbari i malih kuća s kultnim statusom među kolekcionarima kakve su Sandhi i Wind Gap.

Impresivan portfelj vinarija

Kad je Banks izišao iz Screaming Eaglea i 2013. kupio vinariju Mayacamas Decanter je to proglasio “demarkacijskom linijom”, iza koje on prestaje biti vinski impresario i postaje konzervator, odriče se slave i razvikanih imena u korist očuvanja tradicionalnih vrijednosti vinske industrije.  Terroir Capital imao je i manjih udjela u hotelima i restoranima. Forbes je početkom godine Banksov porftelj hvalio kao “vrhunaravni portfelj vinarija” i projenjivao mu vrijednost na 200 milijuna dolara. Što je vjerojatno sve bilo i točno. No čini se da Banksovo upravljanje financijama bilo manje dobronamjerno od njegovih akvizicija.

 

screaming-eagle

Vinogradi Screaming Eaglea

Prema tužbi Duncanu su vrlo rano ponuđeni udjeli u nekoliko ulaganja, uključujući dva fonda u Terroir Capitalu. Duncan sada tvrdi da su ga Banksovi sumnjivi savjeti i poslovi stajali milijune dolara. Banks ga je navodno nagovorio da kreditira njegovu sportsku firmu Gameday sa 7,5 milijuna dolara jer će mu ih vratiti za pet godina s 12 posto kamate. U tužbi Duncan tvrdi da mu nikad nisu vratili novac i da je Banks uzimao 20 posto provizije od zarade koju nikad nisu ugovorili.

Banks surađuje s FBI-jem

U tužbi se navodi i da je Banks nagovarao, savjetovao i vršio pritisak na Duncana da uloži u nekoliko njegovih vinarija i fondova, kojima je financirao sebe ali nikad nije isplaćivao profit investitorima. Banks je tvrdio da je Duncan tražio da mu se novac isplaćuje prije dogovorenih rokova, jer mu se žurilo riješiti neke financijske obveze koje mu je donio razvod. Dodao je da ima sjajne investicije i da neće dopustiti Duncanu ni bilo kome drugom da poremeti rad fondova i  situaciju drugih ulagača.

U idućih nekoliko mjeseci FBI je otvorio istragu o Banksu. U petak je američka Komisija za vrijednosnice podigla tužbu protiv Banksa u Atlanti, zbog prevare neimenovanog ulagača, na sličan način kao Duncan. Banksu je određena jamčevina od milijun dolara i pušten je nakon uplate 50.000 dolara, najavio je da će surađivati u istrazi i dokazati da nije kriv. Prema optužnici bi mogao dobiti 20 godina zatvora.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.