Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tom Stevenson proglasio je nove šampione na Svjetskom prvenstvu šampanjaca i pjenušavih vina

stevenson-sampanjci

Tom Stevenson vjerojatno je najutjecajniji svjetski šampanjski kritičar. Ovaj 65 godišnji Englez o šampanjcima i pjenušavim vinima piše dulje od trideset godina, a njegova Enciklopedija šampanjaca  u izdanju Christie’sa iz 1998. godine, općenito se smatra najvažnijom knjigom o pjenušavima vinima. Godine 2014. Stevenson je pokrenuo Svjetsko prvenstvo za šampanjce i pjenušava vina (CSWWC, Champagne and Sparkling Wine World Championship), na kojem uz njega sude još dva stručnjaka: Essi Avelan koju sam Stevenson smatra najboljom kušačicom pjenušaca na svijetu, i dr.Tony JordanRezultati trećeg CSWWC-a nedavno su objavljeni, a mi izdvajamo zanimljivije primjere.

  • Classic Blanc de Blancs -Ferrari Brut NV

Svjetski prvak u kategoriji Classic Blanc de Blancs nije francusko vino, nego Ferrari Brut Non Vintage iz Trenta. 

  • Classic NV Blend – Charles Heidsieck Brut Réserve

U drugim glavnim kategorijama rezultati su uglavnom očekivani. Tako je svjetski prvak u kategoriji Classic Non Vintage Blend postao Charles Heidsieck Brut . Ovdje valja reći da je Charles Heidsieck pokupio bezbroj Decanterovih nagrada, dok je Stevenson vodio šampanjski žiri tog magazina: Stevenson, naprosto, voli bogati, zaokruženi okus non vintage šampanjaca, karakterističan za Charles Heidsieck.

  • Najbolji šampanjac s oznakom berbe – Moët et Chandon Grand Vintage 2006.

U natjecanju za najbolji šampanjac s oznakom berbe pobijedio je Moëtov Grand Vintage iz 2006.godine, još jedan jako bogati, raskošni šampanjac koji se može kupiti i kod nas (uvoznik je MIVA).

  • Najbolji rose šampanjac – Roederer Rosé 2010.
  • Regionalni trofej najbolje vino Champagne – Roederer Cristal 2002.
  • Najbolji arhivski šampanjac – Dom Perignon P2 1995.

U kategoriji rosea svjetski je prvak postao Roederer Rose iz 2010. Roedererove šampanjce, uključujući one ružičaste, uzvozi  distribuira zagrebački Vinotrade. Rodererov Cristal iz 2002.godine nagrađen je Regionalnim trofejem za najbolje vino iz Champagne, dok je Dom Perignon P2 iz 1995. godine proglašen najboljim Library šampanjcem. Library ovdje treba prevesti kao arhiv.

  • Najbolji loirski pjenušac – Bouvet Saphir 2013.
  • Najbolji prosecco – Nino Franco NV Rustico
  • Najbolji kalifornijski pjenušac – Roederer Estate

Najboljim loirskim pjenušcem imenovan je  Bouvet Saphir iz 2013. Pjenušce izvrsne vinarije Bouvet Ladubay u Hrvatsku uvozi Vivat. U kategoriji prosecca trijumfirao je Nino Franco, klasični, starinski proizvođač velikog ugleda, dok je među kalifornijskim pjenušcima pobijedio Roederer Estate iz Anderson Valleya; radi se o američkoj podružnici kuće Louis Roederer.

Očigledno je da su nagrade na Svjetskom prvenstvu šampanjaca i pjenušaca zasad vrlo snažan odraz Stevensonova osobnog ukusa. Međutim, Tom Stevenson zaista spada među svega nekoliko stručnjaka za pjenušava vina, koji imaju dovoljno snažan autoritet, da svoj osobni ukus mogu nametnuti  kao široko prihvaćeno,  univerzalno  mjerilo. Stevenson je postao svjetski slavan kad je objavio dokument koji dokazuje da su sekundarnu fermentaciju u vinu, dakle proces kojim nastaju šampanjci, Britanci otkrili barem nekoliko desetaka godina prije od famoznog Dom Perignona, kojeg se do Stevensonova otkića smatralo izumiteljem šampanjca. Stevenson je karijeru počeo u Decanteru, gdje je sve do 2012. godine predsjedavao žirijem za pjenušava vina u okviru Decanterovih godišnjih vinskih nagrada (DWWA).

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.