Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stigla je jesenska porcija novih kuharica i knjiga o hrani

knjige-jesen

Jesen je vrijeme kad se dražima prvog oblačenja pulovera, novim egzotičnim čajevima i kišobranima pridružuje miris tek otisnutih knjiga. Izdavači koji su dugo najavljivane naslove tempirali za rujansku sezonu počeli su izbacivati potencijalne bestsellere u publicistici o hrani.  Amerikanci su svoje objavili prvi, pa donosimo izbor američkih knjiga o kojima se trenutno najviše priča.

Opako povrće (David Chang, Jessia Koslow, Ivan Orkin)

k-veget

Novi prilog fetišizaciji povrća u suvremenom kuhanju ove godine daje i Lucky Peach, svojom trećom kuharicom iz “kolekcije recepata i kulinarske mudrosti”. Duhovitost ove knjige može zavarati, jer jecepti koje potpisuju Davida Chang, Jessica Koslow i Ivan Orkin su opaki, ali detaljne instrukcije, komentari i sekcije s pitanjima i odgovorima olakšavaju stvar. U knjizi nema tjestenina i još nekih očekivanih sastojaka za vegetarijanska jela. Trenutno je najpopularniji recept Šparoge kao steak.

O ovoj knjizi se priča: Na trenutak ćete pomisliti da ste i vi jedan talentirani, cool chef kojega prijatelj uči tajnama posla. 

 

Kako smo postali ovisni o piletini (Emelyn Rude)

Tastes LIke Chicken 1
Povijest jedenja piletine u Americi jedna je od najrelevantnijih tema o kojima se u Americi može pisati, je se tamo pojede više od 33 milijuna kilograma piletine – dnevno. Emelyn Rude piše da nije uvijek bilo tako, a svoje istraživanje širi od antičkog Rima do današnjice, i na cijeli svijet.

O ovoj knjizi se priča: “Konačno možemo pročitati kako se razvila naša neizmjerna sklonost prema piletini i kako smo te živahne seoske životinje pretvorili u nepregledni niz filea na bijelom stiroporu, prizora koji obilježava današnji prehrambeni pejsaž.”

 

Nova generacija  chefova i njihovi restorani (Karen Stabiner)

generationchef

Novinarka Karen Stabiner pratila je chefa Jonaha Millera, tipičnog predstavnika nove generacije chefova u 20-tim godinama, koji je u New Yorku u East Villageu odlučio otvoriti restoran Huertas, inspiriran baskijskom kuhinjom.

O ovoj knjizi se priča: “Sami detalji traumatičnog procesa otvaranja restorana, nadahnuto izneseni u ovoj knjizi, objašnjavaju zašto toliko restorana propada, ali i zašto ljudi i dalje strastveno ulaze u rizik.”

 

Četiri stoljeća kuhanja u New Yorku (Joy Santlofer)
food-city

Još jedno povijesno istraživanje fokusirano na fenomen njujorške ulične hrane, od pizze do hot doga, ali knjia se zapravo bavi doprinosom New Yorka svjetskoj gastronomiji kroz stvari koje ne ne prepoznajemo uvijek kao značajne, kao što su engleski muffini, Dannon jogurt ili Twizzlersi.

O ovoj knjizi se priča: “Zahtjevno štivo za freakove povijesti s neodoljivom idejom koja će vas natjerati da pročitate barem jedno poglavlje”

 

Kuharica za teške životne situacije (Anthony Bourdain)

bourdain-appetites

Čovjek koji nema krivulju slave već pravac koji raste isključivo prema gore, objavio je kuharicu “Appetites” kojom nam želi pomoći da preživimo svaku životnu situaciju koja ima veze s hranom – od doručka do obiteljskih božićnih ručkova. Recepti se temelje na njegovim uvidima s putovanja po svijetu i klasicima koji služe kao utješni i stabilizacijski element. Malo osobnog (Bourdanova pečena jaja za doručak), malo profanog (fake ass peanut sauce?), puno sjajnih savjeta (Bog ne želi da stavljate piletinu u Cezarovu salatu) i evo. Bourdain kao vaš lar familiaris.

O ovoj knjizi se priča: “Bourdainov recept za pečenu puricu je siguran hit i čekamo da Instagram preplave hashtagovi #thanksgiving #bourdain “stuntturkey”

 

Jako osobno istraživanje španjolske kuhinje (Matt Goulding)

Grape Olive Pig

Sjajni Matt Goulding, osnivač medijskog bisera Roads&Kingdoms koji spaja hranu, putovanja i tvrdu kulturno-političku reportažu kao nitko (zato je Anthony Bourdain investitor u Gouldingov projekt), želi da ovu kuharicu čitamo kao “potpuno neupotrebljiv” restoranski vodič za Španjolsku, u najboljem smislu. Nakon bestsellera Rice, Noodle, Fish u kojemu je prikazao Japan, Goulding se fokusirao na Španjolsku.

O ovoj knjizi se priča: “Nakon što pročitate Grape, Olive and Pigs, htjet ćete samo divovsku rajnglu paelle, veliki bokal fabade i suhog mesa koliko vam god stane u trbuh”.

 

Deset restorana koji su promijenili Ameriku (Paul Freedman)

screen-shot-2016-09-09-at-13-05-58

Američka restoranska scena je svijet za sebe ali je najutjecajnija na svijetu. Zato bi svatko koga zanimaju restorani kao fenomen i kao biznis trebao pročitati ovu knjigu. Paul Freedman je detaljno istražio povijest legendarnih restorana poput Chez Panisse, Delmonico’s ili Sylvia’s. Predgovor je napisao najveći američki restorater Danny Meyer

O ovoj knjizi se priča: “Divna monografska knjiga koju možete držati na stoliću ali i zaista čitati, kao maratonski članak Newyorkera ili Vanity Faira.”

 

Bogata povijest maslaca (Elaine Khosrova)

butter-rich-history-elaine-khorsrova-web

Nakon igre riječi u naslovu Butter: A Rich History, knjiga se otvara na Tibetu, gdje dječak s roditeljima muze jakove za maslac. Khosrova je krenula u ovaj projekt sa spoznajom da je maslac jedna od onih nekoliko namirnica koje su presudno utjecale na cijele segmente društva i doslovno je proputovala svijet da bi otkrila koliki je zapravo taj utjecaj. Ukratko, gdje god otišli možete naći dobar lokalni maslac, tako da ne možete reći da svijet nije prijateljsko mjesto.

O ovoj knjizi se priča: “Pravi fanovi prvo će čitati kraj knjige, gdje je lista najboljih maslaca iz cijeloga svijeta.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.