Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Deset najboljih hrvatskih bijelih vina za 2016.

10-bijela-vina

Većina vina iz odlične berbe 2015. već su na tržištu. Neka zrelija vina iz 2013. i dalje se odlično drže. Stoga smo odlučili sastaviti listu najboljih hrvatskih vina, koja se trenutno mogu kupiti ili naručiti u restoranima, i koja su šire dostupna.

1. Tomac

tomac rajnski

Ovo je dosad najbolje ocijenjeno hrvatsko bijelo vino na Kultu Plave Kamenice. Tomčev lanjski rizling delikatan je, podigran i suzdržan, a opet senzacionalno kompleksan, s upravo fantastičnom teskturom koja se temelji na međuigri kiseline i za rizling umjerenog rezidualnog šećera. Radi se o malom remek djelu koje afirmira Plešivicu kao potencijalno europski vrijedno područje za proizvodnju vrhunskih rizlinga.

2. Iločki podrumi

velika-berba-ilocki

Ovo jedinstveno vino s linearnom, laserskom crtom kiseline, svjedoči što sve graševina može postići na superiornim terroirima poput iločkog. Premda ulazi u šestu godinu, Velika berba graševine i dalje je svježa, moćna, aromatična i elegantna. Pretpsotavljamo da će ostati u velikoj formi još barem pet ili šest godina.

3. Luka Krajančić

krajancic-posip

Krajančićev preklanjski školovani pošip jedno je od najbogatijih i najkompleksnijih hrvatskih bijelih vina: ono je kremasto, mineralno i istodobno miriše na južnodalmatinske livade i otočke limune. Idealno vino za velike rakove i vrhunsku bijelu ribu.

4. Cattunar

collina ID

Ovo je vino nužno kontraverzno. S jedne strane, ono je proglašeno šampionom Vinistre u konkurenciji zrelih malvazija, pa je još dobilo nekoliko važnih međunarodnih nagrada, a Steven Spurrier  je prije četiri ili pet godina pojedine berbe Colline opisao  superlativima. S druge strane, neki ozbiljni hrvatski vrhunski kušači Collinu smatraju preteškom. Mi se za zadovoljstvom priklanjamo apologetima. Collina je vino moćno poput starinskih kalifornijskih chardonnaya, jako mineralno,  s neobičnim nijansama u okusu koje donekle asociraju na oloroso sherry.

5. Coronica

moreno coronica malvazija.001

Jedna od najboljih svježih malvazija iz lanjske berbe, Klasični Moreno Coronica: slano, ultramineralno, jako svježe, umjereno aromatično i ekstraelegantno. Ovog smo je ljeta trošili u velikim količinama.

6. Saints Hills

frenchie-id

Ova sjajna bordoška kupaža sauvignona i semillona jedno je od originalnijih i plementijih hrvatskih bijelih vina. Frenchie, Toljeva posveta velikom Michelu Rollandu, besprijekorno je vinificiran, a uljasto tijelo sjajno se slaže sa sauvignonskim kiselinama i aromama. Šteta što je proizvedeno svega par tisuća buteljki.

7. Laguna

malvazija-festigia

Dosad svakako najbolja malvazija s oznakom Festigia. Vrhunskom enologu Milanu Budinskom lani se baš sve poklopilo što je, uz golemu količinu radnih sati u vinogradima i podrumima, dovelo do svježe i uljaste, aromatične, snažne, elegantne i savršeno čiste malvazije.

8. Kuća Glavić/Meneghetti

malvasija

Riječ je o vjerojatnoo najuspjelijoj dubrovačkoj mavasiji koja se komercijalno proizvodi. Malvasia, podsjetimo, nema nikakve veze sa istarskom malvazijom. Glavićeva je malvasija u ovom trenutku puna egzotičnih i citrusnih voćnih aroma, te je jako uljasta i prilično bogata u tijelu. Vrlo, vrlo ozbiljno vino.

9. Bolfan

bolfan-ID sauvignon 2015

Malo smo koje vino ove godine tako često točili kao Bolfanov sauvignon. Prvo, radi se  najboljem  domaćem sauvignonu koji se trenutno može kupiti. Drugo, u lanjskom je sauvignonu Bolfan spojio visoke, skoro razorne kiseline i precizno pogođne tiole, s relativno snažnim tijelom, što ga je uostalom dovelo do zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu sauvignona  u španjolskoj Ruedi.

10. Jakša Krajančić

posip-nerica-id

Pošip Nerica jedno je od naših omiljenih ljetnih vina: ovaj beskrajno ugodan spoj aromatičnosti dalmatinskog voća sa svježinom sjevernih vina, trebao bi poslužiti kao model za mlade pošipe baš svugdje na otocima. Mladi gopodin Krajančić uljepšao nam je  ljeto.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.