Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kraj klana Mondavi, najvažnije obitelji u povijesti američke vinske industrije

margrit-modavi

Umrla je Margrit Mondavi, supruga Roberta Mondavija, najznačajnijeg američkog vinara, koji je preminuo 2008. godine. Margrit Mondavi, rođena u Švicarskoj 1925. godine, došla je u Kaliforniju sredinom šezdesetih. Suradnju s Mondavijima počela je prvo u ondašnjoj njihovoj obiteljskoj vinariji Charles Krug, koju  je  Robert dijelio s bratom Peterom, da bi zatim slijedila Roberta , kad se odvojio  od brata i osnovao vianriju i brand Robert Mondavi.

U sedamdesetim godinama Robert Mondavi promijenio je svijet vina. Njegov je brand postao jednako snažan kao velika francuska imena poput Lafite Rotschilda, a njegov Cabernet Sauvignon Reserve mjerilo za uvijek izvrsno kalifornijsko crno vino. Početkom osamdesetih Robert i Margrit su se vjenčali.

robert margrit mondavi

Margrit i Robert Mondavi

Margrit je ušla u obitelj s troje odrasle djece iz Robertova prethodnog braka. U to je vrijeme Vinarija Mondavi počela prerastati u zaista veliki imperij, a Margrit je preuzela odgovornost za društveno lice tog imeprija. Robert Mondavi Winery uvela je u Kaliforniju dotad nepoznate obrasce ponašanja, karakterisitčne za klasične bordoške i šampansjke kuće.

Kako su američke vinarije izišle iz podruma

Mondaviji su izgradili novi proizvodni kompleks, koji je u ono vrijeme bio arhitektonsko čudo, pa su ondje pokrenuli glazbene festivale, a od vinarije napravili izložbeni prootor gdje su izlagali vodeći američki i svjetski umjetnici. Sve je to artikulirala i organizirala Margrit Mondavi, što ju je učinilo jednom od najpoznatijih i najutjecajnijih osoba u Napa Valleyu.

Zahvaljujući njoj i njenom suprugu, američka vinska industrija izašla je iz podruma i vinograda i postala značajan društveni čimbenik ne samo u svojoj zajednici, nego i na  nacionalnoj pa i svjetskoj sceni. U prvim godinama ovog stoljeća tvrtka se našla u golemim financijskim problemima, prije svega zbog neuspjeha supermarket branda Woodbridge, u čiji su razvoj i marketing uložene stotine milijuna dolara. Mondaviji nisu bili dovoljno jedinstveni i snažni da se odupru ponudi Constellation Branda, korporacije za proizvodnju i distribuciju vina i drugih alkoholnih pića, koja je preuzela tvrtku.

Prodajom Vinarije Robert Mondavi počeo je uspon korporativnog i krah obiteljskog vinarstva u Kaliforniji. Robert i Margrit Mondavi ostali su u tvrtki, ali, zapravoviše nisu imali nikakv bitan utjecaj.(kao što ni braća Krug nemaju niakakv utjecaj u šampanjeriji Krug). Mondavijeva djeca osnovala su nove vinarije, do kojih je najpoznatija Continuum, koje su tek osredneg značaja. Smrt Margrit Mondavi označuje konačni kraj klana Mondavi, svakako najvažnije obitelji u povijesti američke vinske industrije.,

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.