Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako se danas drže najbolji šampanjci iz 1996, berbe koju se smatralo legendarnom

sampanjci

Krajem 90-tih o šampanjskoj berbi 1996. počelo se govoriti u bezuvjetnim superlativima. Radilo se navodno o najboljoj berbi u Champagni iza famozne, nedostižne 1928. Jedan od argumenata u prilog 1996. bio je i omjer 10/10, koji su prijavile pojedine vinarije. Deset kroz deset znači da je grožđe sadržavalo desetak grama kiseline, deset posto potencijalnog prirodnog alkohola (ovdje valja podsjetiti da prije 20 godina Champagne kao najhladnija francuska vinska regija još nije uživala u posljedicama globalnog zatopljenja). Danas se, pak, smatra kako je 1996. bila prilično komplicirana berba, čiji je potencijal možda nedovoljno iskorišten jer je počela prerano. U mnogim se recenzijama vina iz 1996. može pročitati kako kiselina dominira, kako su nesklapna, i kako su izgubila aromatičnost i voćnost. Decanter je prije nekoliko dana objavio paralelne recenzije vodećih šampanjaca iz 1996. i 2006. godine (posve nam je nejasno zašto se, osim zbog okruglih brojki, te dvije berbe uspoređuju). Vina je ocijenio Michael Edwards, turistički pisac čije su knjige o šampanjcima dobile nekoliko međunarodnih nagrada.

Budući da su recenzenti Kulta Plave Kamenice u proteklih dvanaestak godina probali niz šampanjaca iz 1996., usporedili smo ocjene s Edwardsovim. Ovdje se mora uzeti u obzir da je gospodin Edwards imao sreću dio vina kušati iz magnuma, što je za odležavanje šampanjca iznimno važno, dok se naše ocjene odnose isključivo na regularne buteljke. U svakom slučaju, uživanje u šampanjcima iz 1996., od kojih neki tek ulaze u punu formu, pokazuje da vintage šampanjci spadaju među najdugovječnija suha vina na svijetu.

Zanimljivo je, nadalje, da ni na Decanterovoj listi najboljih šampanjaca iz 1996. nema nijednog champagne growera, navedena su isključivo vina velikih marki koje raspolažu prestižnim položajima, pa zato mogu ponuditi zaista vrhunski proizvod.

Decanter

  1. Louis Roederer Cristal 1996,  98 bodova
  2. Henriot , Cuvee des Enchanteleurs  1996, , 97 bodova
  3. Lanson, Gold Label 1996,  Magnum ,96 bodova
  4. Ruinart, Dom Ruinart Blanc de Blancs , Magnum,  1996, 96 bodova
  5. Krug, Vintage 1996, 96 bodova
  6. Bollinger RD 1996. Magnum, 96.bodova
  7. Dom Perignon Oenotheque  1996. 94 boda

Naše ocjene

1. Krug Vintage 1996. 100 bodova

Ovo je jedan od najmoćnjih šampanjaca koje smo ikada kušali. Krugova poznata kičma od tekućeg metala ovdje dolazi do punog, skoro doslovnog izražaja, dok je nos prepun kandiranih naranči, limuna  i đumbira. Kremasto-kiseli aftertaste traje nekoliko minuta. Apsolutno savršeni šampanjac.

2. Louis Roederer Cristal 1996. 98 bodova

Spletom okolnosti u ljeto 2007. i ljeto 2008. imali smo sreću popiti najmanje 20 buteljki ovog veličanstvenog šampanjca. Cristal, naravno, nije toliko aromatski agresivan i ekscentričan kao Krug, ali je strahovito moćan. Kada bismo baš morali uspoređivati Krug i Roederer, Krug je vrhunski  Chambertin, a Roederer Chateau Latour. Roedererovo veliko tijelo, podcrtano kiselinom iz 1996. čini ga svakako jednim od najraskošnijih šampanajca proizvedenih u moderno doba.

3. Bollinger RD 1996. 98 bodova

Bollinger u svojim najboljim izdanjima poput ovog, spaja Krugovu kiselinu i intenzivnu aromatičnost s  raskošno širokim Cristalovim tijelom. RD je, kao i većina drugih Bollingera, sklon sasvim laganoj, kontroliranoj oksidaciji koja ga čini još kompleksnijim.

4. Dom Perignon Oenothoeque 1996. 98 bodova

Svi Dom Perignoni iz 1996. godine koje smo dosad kušali, bili su apsolutno fantastični, neovisno od toga je li riječ o staroj oznaci Oenotheque, koja se od standardnog Perignona razlikuje po dužem odležavanju na kvascima, ili o redovitom, puno jeftinijem DP-u. Dom Perignon iz 1996. vjerojatno će s vremenom zaslužiti čistu stotku u što ćemo se, nadamo se, uvjeriti za pet ili šest godina jer najklasičniji Perignoni ulaze u optimalnu formu poslije četvrt stoljeća. Kombinacija visoke elegancije, citrusa, kremoznosti i podigrane kiseline čine Perignone iz 1996. godine kandidatima za neke od najdugotrajnijih šampanjaca svih vremena.

5. Ruinart, Dom Ruinart Blanc de Blancs 1996. 97 bodova

Ovdje se radi o tipičnom starijem Ruinartu, prepunom aroma i okusa suhog voća i kave. Podsjetio nas je na fenomenalni Dom Ruinart iz 1985. godine, koji smo pili u toj šampanjskoj kući u lipnju 2002. Lijepo, plemenito, naglašeno aristokratsko vino.

6. Henriot, Cuvee des Enchentaleurs 1996. 95 bodova

Kad smo ga prvi put kušali u Londonu 2006. godine, zapanjio nas je intenzitetom okusa i fenomenalnim perlanjem. Kasnijih godina ostavljao je nešto slabiji dojam. Čini se da neće još dugo trajati.

7. Lanson, Gold Label 1996. 94 boda

Nismo obožavatelji Lansona pa smo ovdje možda nepravedni. Osim toga, sadašnja cijena od 200 funti čini nam se smiješnom u usporedbi sa šezdesetak funti, koliko smo taj šampanjca plaćali na Heathrowu prije sedam ili osam godina. Lansonov stil, gdje se kiselina često kamuflirala visokim dosageom, ne smatramo najplemenitijim dostignućem u proizvodnji šampanjca. S druge strane, ovo je jedan od rijetkih bijelih šampanjaca koji se podjednako dobro slaže s gusjom jetrom i s biftecima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.