Posljednjih godina zagrebački restorani velik dio svoje godišnje zarade ostvaruju u srpnju i kolovozu, dok su se prije dolaska turista u ljeto redovito zatvarali. No, restoranske se premijere ipak čuvaju za prve jesenske mjesece. Ove godine, u skladu s rastom osobne potrošnje, restoranski rujan u Zagrebu doima se prilično ambiciozno. Sredisnji je događjaj, svakako, otvaranje novog restorana chefa Gorana Kočiša i sommeliera Ivana Juga, koji su krajem proljeća otišli iz Apetita. Jug i Kočiš otvaraju u prostorima bivše Pete četvrtine u Dukljaninovoj ulici : restoran se upravo preuređuje. Kočišev i Jugov dnevni meni nudit će jednostavnije kuhanje, dok bi večere trebale biti posvećene modernoj visokoj kuhinji. Restoran bi se trebao otvoriti do 15. rujna.
Sedam dana ranije, 8.rujna, otvara se nova verzija Voncimera u podrumu Orisove zgrade. Prvi Voncimer, pod vodstvom sjajnog chefa Marija Starmana ugasio se poslije svega nekoliko mjeseci, jer nije mogao izdržati konkurenciju Tekke i Takenoka. Koliko znamo, novi se Voncimer neće bazirati na sushiju, kuhinju preuzima chef Kostiantyn Lukianenko, a cijene bi trebale biti znatno niže nego prije.
Od 15. do 25.rujna u Zagrebu će se odvijati i prvi Burger Fest. Istodobno, niz renomiranih restorana u rujnu će predstaviti nove menije. Rougemarine je svoj već objavio, dok bi Mostovi uskoro morali izaći s povratničkim, radikalno skraćenim i ponovo fokusiranim jelovnikom. Svemu ovom valja dodati da se Deżman, najbolji zagrebački bar, širi na dva susjedna lokala, što je siajna vijest za sve zagrebačke barofile.
Sent from my iPhone