Kad rajčice pređu vrhunac, u špicu ulaze smokve. Miris ljepljivog smokvinog mlijeka je miris naših ljetnih praznika u istarskim i dalmatinskim selima, kad smo već bili toliko daleko od prošle i od nove školske godine, zasićeni kupanjem i igranjem da smo samo htjeli provoditi dane ležeći lijeno na toplim granama smokvinog drveta, maštati i jesti smokve. Rajsko voće. U ovo doba godine smokve su nenadmašan desert.
Najčešće ne prežive put od placa do kuće jer ih pojedemo onako, iz ruke, ali ovaj recept Jennifer Emilson s njezinog bloga The Lemon Apron na koji smo naišli na Instagramu (@thelemonapron) zvučao je predobro da ih ne sačuvamo. Zaintrigirala nas je egzotična kombinacija smokvi i ružine vode s frangipani nadjevom od badema, nešto ravno iz 1001 noći. Za pitu će vam trebati 15 minuta pripreme i 40 minuta kuhanja. Recept je napravljen tako da se za dvostruke količine mjere mogu udvostručiti. OSTALE RECEPTE MOŽETE POGLEDATI OVDJE
FRANGIPANI PITA OD SMOKAVA S RUŽINOM VODICOM, MEDOM I PISTACIJAMA
za 6 porcija
Sastojci
Frangipani nadjev
Postupak
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite rešetku za pečenje u donju trećinu pećnice, malo ispod sredine. Razvaljajte lisnato tijesto i prilagodite veličini pleha. Stavite je u pleh i izbušite dno vilicom. Ostavite sa strane.
Frangipani nadjev
Ručnim mikserom miksajte šećer i maslac dok ne dobijete glatku i pjenastu masu, oko 4 minute. Dodajte i jaje i miksajte dok sve ne postane glatko. Dodatje brašno i mljevene bademe pa opet miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ružinu vodicu i promiješajte. Ulijte frangipani nadjev u pleh. Složite smokve u njega, nježno pritisnite da se učvrste u nadjevu. Pecite 40-45 minuta ili dok ne vidite da se frangipani napuhao i dobio zlatnosmeđu boju, a smokve se malo smežurale. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Ravnomjerno, u tankom mlazu polijte med po piti, pospite pistacijama. Ostavite da se ohladi do kraja. Pitu možete poslužiti s tučenim vrhnjem.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.