Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Preko ove aplikacije restorani jeftino prodaju hranu koju bi inače morali baciti

aplikacija

Bolja distribucija hrane i smanjenje prehrambenog otpada već su dugo u fokusu restoranske industrije. Massimo Bottura iz Osterie Francescane predvodi cijeli globalni pokret protiv bacanja hrane. Na Olimpijskim igrama u Riju jučer je prvi put izvan Italije krenuo njegov međunarodni projekt jedinstvenih pučkih kuhinja Hrana za dušu. U partnerstvu s brazilskom organizacijom Gastromotiva chefa Davida Hertza, u Refettoriju Gastromotiva će slavni chefovi pripremati ukusnu i zdravu hranu od ostataka iz Olimpijskog sela. U projektu sudjeluju i brazilski filmaš Vik Muniz, dizajneri braća Campana i mnogi drugi.

Tom Colicchio u svibnju je s delegacijom američkih celebrity chefova predstavio problem američkom Kongresu najavljujući agresivnu kampanju protiv bacanja hrane pred kongresnim Odborom za poljoprivredu. Sve više članica Europske unije, uključujući i Hrvatsku, novim propisima omogućava trgovinama doniranje hrane koja je dobra za jelo ali bi je zbog istaknutog roka trajanja morale baciti. U Francuskoj supermarketima zakonom zabranili da bacaju neprodanu hranu.

Aplikacija Too Good To Go pokrenuta u Danskoj, na dosta praktičan način u cijelu stvar uključuje restorane. Omogućava korisnicima da jeftino kupe hranu koju bi restorani inače bacili. Ponude traju kratko, počinju pred samo zatvaranje restorana i korisnik ima 15 do 30 minuta da dođe po hranu. Korisnici aplikacije mogu pretraživati restorane u svojoj blizini ili jela koja bi htjeli naručiti, po cijenama od 20 do 40 kuna.

Obostrano koristan sustav

Kad korisnik naruči naruči i plati svoja jela, na mobitel mu stiže račun koji pokaže u restoranu i preuzme zapakirano jelo. Too Good To Go restoranima koji se uključe daje ambalažu koja se može reciklirati. Aplikacija odnedavno radi i u Londonu, gdje se u mrežu već uključilo 95 restorana, piše The Telegraph. Dostupna je još u Norveškoj, Njemačkoj, Francuskoj i Švicarskoj. Uključuju se najprometniji lokali, uglavnom restorani brze hrane, zalogajnice, food-court lokali. Koautor Chris Wilson želi razviti obostrano koristan sustav: restoranima omogućiti da višak hrane pretvore u zaradu, a kupcima da jedu dobro za djelić cijene koju bi platili u restoranima.

toogood1

Kad se uzme u  obzir da svako bačeno jelo restorane košta u prosjeku 10 kuna naviše, i da se prema podacima UN-a godišnje baci 1,3 milijarde tona hrane (samo Amerikanci godišnje bace 165 milijardi dolara hrane), nije neobično da po svijetu niče mnogo sličnih aplikacija. Poduzetnici stalno lansiraju nove zdrave proizvode od voća i povrća koje ne može u prodaju zbog površinskih oštećenja, inoviraju tehnologiju reciklaže hrane poput taloga od kave iz kafića ili neprerađenih ostataka žitarica, neke zemlje uvode porezne olakšice za doniranje hrane. Problem bacanja hrane i neravnomjerne distribucije je toliko velik da je neshvatljivo kako ovaj trend nije odavno, uhvatio zamah i trebat će godine za ozbiljnije rezultate, ali svaki korak je bitan. Što se aplikacije To Good To Go tiče, zasad koliko je poznato nijedan restoran nije zabilježio pad prometa zato što ljudi čekaju da cijene padnu da bi naručili hranu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.