Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Pepebaru rade prvi istarski koktel s maslinovim uljem, Ex Albisom Sandija Chiavalona

pepebar

Ekstradjevičansko maslinovo ulje idealno je za koktele s ginom jer se dobro spaja s tim destilatom, ne dominira u okusima i daje divnu teksturu

 

Chef novigradskog restorana Pepenero Marin Rendić za vikend je na Facebooku podijelio fotografiju novog koktela koji je uveo u ponudu u svom baru, prvog istarskog koktela od maslinova ulja, koji u Pepebaru rade s ekstradjevičanskim maslinovim uljem Ex Albis Sandija Chiavalona. Što je i Chiavalon potvrdio radosnim statusom “Gin-tonic out, Gin-Chiavalon Inn!!!”. Rendić nam je objasnio da su na ideju došli zajednički.  – Sandi Chiavalon je moj dugogodišnji prijatelj i koristim njegovo ulje već 12 godina. On mi je spomenuo barmena koji je osmislio koktel s maslinovim uljem, u Pepebaru smo isprobali recepturu i napravili svoju verziju.- kaže Rendić.

chiavalon

Pepebarov koktel je inspiriran novom verzijom The Oliveta, popularnog koktela koji je barmen Phillip Pip Hanson prije nekoliko godina razvio u Marvel baru u Minneapolisu, a donedavno ga je radio u Artesianu u londonskom hotelu Langham, četvrtu godinu zaredom prvom na listi 50 najboljih barova na svijetu. Hanson je na ideju o stavljanju maslinova ulja u koktel došao eksperimentirajući s “fat-washingom”, tehnikom aromatiziranja alkohola sastojcima s visokim udjelom masnoća, poput maslaca ili pancete. Masnoća se otopi u alkoholu, promiješa se i dobro ohladi da se krute masnoće odvoje, one se zatim uklanjaju filtriranjem, a u koktelu ostaje njihov doprinos okusima i teksturi. Masnoća se može koristiti i za infuziju sastojaka s puno eteričnih ulja.

Ekstradjevičanska maslinova ulja sa sjevernih položaja, objašnjavaju barmeni, idealna su za gin jer se dobro spajaju s tim destilatom, nisu agresivna i daju odličnu teksturu koktelima. Hanson je otkrio da koristi li bjelanjak, ne mora ni raditi “fat-washing” već ulje može emulzificirati u koktelu. Ako vas je ovo inspiriralo da stvorite novu verziju ovog koktela, koji opisuju kao “emulzificirani sour s predivnom teksturom meringuea”, probajte mediteranski gin i istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje punijeg tijela, a kao osnovu možete koristiti recepturu za Oliveto

Koktel s maslinovim  uljem

  • 6 cl gina po izboru
  • 1 cl Licora 433 cl svježe cijeđenog limunova soka
  • 1 cl šećernog sirupa (omjer šećera i vode 2:1)
  • 1,5 cl ekstradjevičanskog maslinova ulja Ex Albis ili drugi brend punijeg tijela
  • 1 bjelanjak
  • kap slane otopine
  • suhe kocke leda
  • shaker, cjedilo

Pomiješajte sastojke u shakeru bez leda, i protresite. Dodajte led i ponovno protresite, oko 2 minute. Procijedite u čašu napunjenu ledom.

Sandi Chiavalon nedavno je upravo za Ex Albis, ekstradjevičansko maslinovo ulje od pet sorti: buže, istarske bjelice, leccina, moraiola i rošinjole, dobio najveće profesionalno priznanje u karijeri. Organizacija World best olive oils to je ulje uvrstila na listu 25 najboljih ektradjevičanskih maslinovih ulja na svijetu, nakon što je Chiavalon s njim sudjelovao na svega četiri od 14 natjecanja koja se uzimaju u obzir u ovoj klasifikaciji. Chiavalonov Ex Albis zauzelo je 18 mjesto na ljestvici.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.