Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Otvaranjem Harisse Kvatrić je postao najzanimljivija zagrebačka tržnica iza Dolca

kvatric-glavna

Za razliku od katastrofalnog uređenja Kvaternikova trga, preseljenje tržnice u trokut između Šubićeve i Martićeve pokazalo se izuzetno uspješnim

“Bilo bi lijepo da jednom nešto i napišete,” rekla nam je nedjelju ujutro simapatična rezačica pršuta u mesnici Lovrić na Kvaternikovu trgu. Lovrić je sinjska tvrtka koja proizvodi pršute, pancete, salame i sve moguće vrste sušenog mesa, uključujući i kulene pa ondje, eto, možete kupiti sinjski kulen. Specifičnost je Lovrića što pršut režu pred vama, onaj trenutak kad ga naručite. To katkad stvara redove, ali u tim redovima nitko nije nervozan. Ljudi se vesele svježe narezanom pršutu. Na mnogo većoj tržnici, na Dolcu, nije posve lako pronaći mesnicu koja pršut reže pred kupcima. Lovrić je samo jedan od brojnih strateških aduta tržnice Kvatrić, koja je unatrag šest ili sedam godina počela prerastati u najatraktivniju i najkorisniju gradsku tržnicu, poslije samog Dolca, naravno.

Otvaranje Harisse prošlog utorka potvrdilo je status tržnice Kvatrić. Harissa, izvanredni dućan sa začinima i čajevima iz Masarykove ulice, nakon širenja u City Centar West prvu je gradsku podružnicu otvorila odmah kraj ulaza na Kvatrić, nekoliko vrata od ultrapopularnog kafića Leone, gdje se kuha jedna od boljih kava u gradu, i gdje možete birati između nekoliko vrsta dobrih pjenušaca, od prosecca Ca de Salici do Bouvet Ladubayeva rosea, a craft piva se podrazumijevaju.

Čim iz smjera Harisse uđete u prostor tržnice Kvatrić, s lijeve ćete strane naići na butik paškog proizvođača sireva Gligora, koji je također otvoren relativno nedavno. U produžetku prve linije dućana često se stvaraju redovi pred međimurskom peradarnicom Blagus. U istom je redu i velika, načelno dobro opskrbljena ribarnica na kojoj imaju sve od srdela do živih škampa, ali u ovo doba godine, logično, zjapi prazna.

Polići kao strateško pojačanje

U samoj sredini tržnice smještena su dvije oveće klupe s najvećim zvijezdama tržnice. Radi se o obiteljima Polić i Zrnec. Dalmatinsko-zagrebačka obitelj Polić poznata je podjednako po vrlo širokom izboru provorazrednog voća i povrća, uglavnom iz Kaštela, i po legendarnoj gospođi Snježani, živom simbolu tržnice Dolac, na čijem se prodajnom mjestu blizu stepenica gotovo uvijek stvaraju vesele gužve.

Dolaskom Polića na Kvatrić, ova je tržnica dobila zaista strateško pojačanje: njihove su breskve nezaobilazne u kolovozu, baš kao limuni i naranče u zimi. Rajčice i tikvice sad su prepune slatkoće i mirisa živog povrća, dok se blitva često miješa s pok choyem i još desetak raznih drugih vrsta zelenih listova što su ih Polići relativno nedavno počeli proizvoditi.

Zagrebačka obitelj Zrnec specijalizirala se, pak, za sve moguće salate, od lollo rossa do potočarke, zatim za začinsko bilje (u ljeto redovito prodaju korijander) te za ljute feferone koji znaju potegnuti do parsto tisuća scovillea. Proizvode i sedam ili osam vrsta rajčica. Ravno od Zrneca, prema izlazu na ugao Šubićeve i Martićeve, nalaze se klupe zagrebačkih kumica, na kojima je u ovo doba godine obilje kupina, borovnica i malina, dok smo u subotu 31. srpnja naletjeli i na vrlo fine vrganje. Vrganji, lisčarke i crni trubači još su jedan dio ponude u kojem Kvatrić redovito nadmašuje Dolac.

Odlična roba do četiri popodne

Lijevo od kumica, paralelno sa završetkom Matićeve ulice, nalaze se štandovi sa sirom i jajima. Među njima valja posebno istaknuti varaždinski Moravec, proizvođača jako dobrih kozjih sireva koji se na Kvatriću smjestio još prije desetak godina, Jedna od posebnosti tržnice Kvatrić jest da se ondje doista sve do tri ili četiri popodne može kupovati vrlo, vrlo dobru robu. Druga njena strateška prednost jest pametan raspored poluspecijaliziranih prodavača-proizvođača. Točno se zna gdje se prodaju uzgojene šparoge (redovito ih ima na barem dva mjesta), i zašto na štandovima iz Virovitice ili Škabrnje trešnje uvijek koštaju 30, a najmanje 25 kuna, dok su se na dugim klupama nudile za 15 kuna.

Tržnica Kvatrić cijelu je vječnost bila na Kvaternikovu trgu, omeđena tramvajskim prugama. Njena je ribarnica, s velikim bazenom punim šarana, bila smještena u  obližnjoj Nemčićevoj ulici, u prostoru gdje se upravo otvara Cookie Factory, dok pravih mesnica nije bilo. Preseljenje na sadašnju lokaciju između Šubićeve i Martićeve, izazvalo je uobičajeno grintanje starosjedilaca, no pokazalo se golemim uspjehom, za razliku od katastrofalnog uređenja samog Kvaternikova trga.

Tržnica Kvatrić danas je jedno od najveselijih i gastronomski najuzbudljivijih mjesta u Zagrebu. Uostalom, ove subote kad se činilo da je pola Zagreba počelo seliti na more, na Kvatriću, koji ne posjećuju turisti, vladala je  žestoka gužva, a u Leoneu se nije mogao dobiti stol.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.