Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izvrstan nasi goreng i još puno druge dobre hrane u restoranu Asia T House

asia-t-house5

Definitivno najbolji azijski restoran u Hrvatskoj, koji međutim tek treba definirati svoj gastronomski smjer

Na skoro svakom slobodnom uglu u Denpasaru i Kuti, vrijedni majstori balinežanskog street fooda miješaju rižu, pa u nju ubacuju ketsup manis, slatki, medno gusti umak od soje, pa pastu od rakova, pa razbijaju jaja. Na kraju dodaju fino sjeckano povrće. Tako nastaje nasi goreng, jedno od najpopularnijih uličnih jela na svijetu, kojim se podjednako često hrane lokalni cestovni radnici i turisti u šetnji.

Indonezijske noćne tržnice donose novu dimenziju nasi gorenga. Osim piletine, po noći se redovito ubacuju govedina, glavonošci, školjke i rakovi, a jednom davno, u ljeto 1997.godine, baš u Kuti, naletjeli smo i na nasi goreng s jastogom. Nasi Goreng u Asia T House, najboljem azijskom restoranu u Hrvatskoj, dostojan je boljih balinežanskih varijanti, premda se stilski razlikuje. Umjesto paste od rakova, bazu čini žuta curry pasta, dok se u jelu osjete i tragovi tamarinda, što sve izvrsno funkcionira s lišćem svježeg korijandera.

asia-t-house7

Asijin Nasi Goreng pun je tanko narezanih listića govedine, vrlo sitnog graška i perfektno ujednačeno nasjeckane mrkve, dok mu trake prženih jaja daju dodatnu punoću. Radi se o valjda najboljem street food tanjuru koji se u Hrvatskoj može dobiti za pedeset kuna. A porcija je golema. Pržena riža (kako se prevodi Nasi Goreng) samo je jedna od brojnih atrakcija panazijskog restorana u Vlaškoj 9, čija je terasa u ponedjeljak popodne bila prilično puna.

asia-t-house6

Tajlandski curry s rakovima, dagnjama, velikim jakovskim kapicama (kad su dostupne), tunom i lososom, spada me ( kao i u svim restoranima vlasnice, legendarne gospodje Chen, dok je pečeni dim sum sa svinjetinom upravo fantastičan. Glavni je problem Asia T Housea što nije dokraja definirala svoje gastronomsko usmjerenje.

Uvjereni smo da se radi o restoranu koji bi mogao pomicati razinu azijskog kuhanja u Hrvatskoj, ali koji se, nažalost, previše drži konvencionalnog europskog pristupa azijskim kuhinjama. Karakterističan je primjer jedan zaista impresivan tanjur od japanske jegulje u umaku od sakea, koji nazalost jos nije usao u meni, nego ga poslužuju samo stalnim gostima. Vlasnici, čini se, smatraju da je ta genijalna, ultrmasna jegulja preradikalna i preskupa za hrvatsko tržište. Vinska lista prilično je korektna za hrvatske azijske restorane: uz nešto malvazija, rizlinga i sauvignona, sadrži i jako aromatičnu Batičevu pinelu.

 

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Asia T House, možete pogledati OVDJE

 

ASIA T HOUSE
Vlaška 9, Zagreb

HRANA 4/5  AMBIJENT 3/5  POSLUGA +3/5

sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.