Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Netko se sjetio pitati slavne chefove koji su fast-food lanci najbolji na svijetu, i sad imamo ovu listu

bottura

Ako ste jedni od onih koji bi radije ostali gladni nego stavili u usta nugget, whooper ili neki drugi fast-food izum, ljeto je sezona u kojoj ste najranjiviji. Putovanja. Benzinske stanice.Kolone, lutanja po malim mjestima, mamurluk, cjelodnevna kupanja…razloga koji vas mogu dovesti na kiosk ili blagajnu iza koje stoji nasmijana osoba s pločicom na košulji je bezbroj. Fast-food je neuništiv jer rješava problem. I tamo gdje nema velikih fast-food franšiza,i tamo gdje ima restorana, prije ili kasnije ćemo poželjeti pojesti nešto na brzinu brzini, jedno jelo, s nogu, potpuno neformalno i bez puno filozofiranja. Nitko nije isključen, pa su tako neki od najslavnijih i najcjenjenijih chefova na svijetu za Bloomberg su otkrili svoje favorite među fast-food restoranima i svoje najdraže stvari s njihovih menija. 

Heston Blumenthal

ff-blumenthal

Chef Fat Ducka Heston Blumenthal jede u lancu Five Guys jer, tvrdi, imaju dobar hamburger i milkshake, a i prodavači “pokazuju neki interes za hranu”, barem kad je on s druge strane pulta.

Danny Meyer

ff-meyer

Iako je osim za Gramercy Tavern zaslužan i za fast-food franšizu Shake Shack, Danny Meyer ide u Popeyes na piletinu, “jer je hrskava i pikantna”. Najbolja su mu, kaže,  krilca i bataci s obveznim pecivima i dirty rice prilogom, Cajunskim jelom od bijele riže s lukom, paprikama, pilećom jetricom i začinskim travama. Budući da je među slavnim chefovima Meyer najveći stručnjak za fast-food, nabrojao je više od jednog favorita. Chipotle zbog burrita, iako je lanac već neko vrijeme u teškim problemima zbog trovanja hranom u njihovim restoranima, i Shake Shack.

Massimo Bottura i Helene Darroze

ff-bottura-darroze

Massimo Bottura, chef Osterie Francescane nedavno proglašene najboljim restoranom na svijetu, i Helene Darroze, tvrde da im je Shake Shack prihvatljiv zbog pažnje koju pridaju detaljima i kvaliteti mesa, kruha i umaka.

Karam Sethi

ff-seth

Jedina preporuka za KFC na ovoj listi stigla je iz Londona, jer Tower Zinger koji voli chef Gymkhane Karam Sethi nije baš na svakom meniju te franšize u svijetu.  U Hrvatskoj se, recimo, prodaje Grander Zinger. Sethi tvrdi da su “mekana pohana pileća prsa, pogačica od krumpira, pikantna salsa od rajčice, majoneza, hrskava iceberg salata i pecivo od sezama” dovoljni da povremeno svrati u KFC.

Wolfgang Puck i Nuno Mendes

ff-puck

Kultni klasik američke Zapadne obale, In-N-Out Burger je fast-food lanac u koji ulaze chef Spaga Wolfgang Puck i Nuno Mendes iz londonskog Chiltern Firehousea. Razlog – hamburger koji poslužuju u listu salate umjesto u pecivu, nešto slično kao što radi zagrebački Submarine.

Joan Roca

ff-roca

Restoran El Celler braće Roca službeno najcjenjeniji restoran na svijetu među profesionalcima. Što ne znači da ne znaju za dobar fast-food. Ili u slučau Joana Roca, fast-casual, washingonska franšiza Beefsteak španjolskog chefa Joséa Andrésa kojoj predviđaju da će osvojiti svijet konceptom koji se temelji na kvaliteti povrća.

Daniel Boulud

Screen Shot 2016-07-31 at 16.31.20

Osnivač jednog od omiljenih njujorških restorana Daniel, chef Daniel Boulud dosta često ide u Le Pain Quotidien, lanac pekarnica koji je 1990. u Bruxellesu pokrenuo alain Coumont, Bouludov bivši suradnik, i tako izmislio cijeli novi model u ugostiteljstvu. Le Pain Quotidien i njegovi veliki komunalni stolovi danas su među najpopularnijim mjestima za doručke i bruncheve na svijetu, s lokalima u dvadesetak velikih gradova uključujući Pariz i Tokio.

Gastón Acurio

ff-gaston

Chef Lime Gastón Acurio ostaje fokusiran na peruansku kuhinju i kad je u pitanju fast-food. Njegov favorite je lanac La Lucha Sanguchería iz Lime, specijalizirana za sendviče s mesom pripremljenim po starim peruanskim receptima, začinjene posebnim marinadama i salsama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.