Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Molo iz 2013. potencijalno je odlično vino. Vidjet ćemo kako će se razvijati

molo

Prva berba Mola iz 2011. ostavila je jako dobar dojam i brzo se prodala. Berba 2013. upravo se sprema na tržište

Molo (na hvarskom narječju malo) projekt je zagrebačke poduzentice Marine Bobić, koja na jednom od najljepših hrvatskih otoka posjeduje nekoliko hektara vinograda i prilično impresivnu vilu koja se komercijalno koristi. Vino se proizvodi u podrumima obitelji Carić.

Prva berba Mola, ona iz 2011. godine, ostavila je iznimno dobar dojam, te se brzo prodala. Berba iz 2013. godine tek je nedavno napunjena, i upravo se sprema na tržište. Molo je poseban zato što je riječ o kupaži plavca malog i cabernet sauvignona: tu je kupažu prije desetak godina na dalmatinsku vinsku scenu uveo Andro Tomić svojim Caplarom, a o njoj je još davno bio fantazirao veliki Angelo Gaja, kad je krajem devedesetih planirao kupiti vinograde na Pelješcu. 

Dok se u Molu iz 2011. godine snažnije osjećao tipični hvarski plavac mali, cuvee iz berbe 2013. uzbudljiva je kombinacija pomalo prezrelog plavca, koji vuče na prošek, i oporog , ali svježeg caberneta. Konačni je rezultat neobično vibrantan za dalmatinska crna vina. 

Teoretski bi trebalo trajati još bar 10 godina

S jedne strane imamo plavčevu gustoću, slatkoću i lagani karakter prošeka, a s druge puno svježine i stanovitu suzdržanost još mladog caberneta. Okusi i arome također se miješaju, i to od prezrelih šljiva, vrlo zrelih tamnih smokvi, sve do crnog ribizla karakterističnog za cabernet. Tanini su prilično vidljivi, ali gotovo uzorno zreli i relativno fino granulirani, dok je više od 14 posto alkohola sjajno integrirano u ovo vino koje bi teoretski trebalo trajati još bar desetak godina.

S Molom iz 2013. postoji samo jedan problem: pojedine boce, a probali smo četiri, zasad se prilično razlikuju. U nekima se volatilna kiselina osjeti gotovo jednako snažno kao u Stagnumima prije berbe 2003. dok su druge u perfektnom stanju. Stoga ćemo konačnu ocjenu zadržati za dva ili tri mjeseca, kad vidimo kako će se ovo, potencijalno izvrsno vino, ponašati poslije barem pola godine u boci. Molo zasad vrijedi između 86 i 89 bodova, no mogao bi se pokazati i značajno boljim.  Riječ je, u svakom slučaju, o jednom od najoriginalnijih naših otočkih crnih vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.