Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PBF je s Agrolagunom izumio zanimljiv način korištenja nusproizvoda vinarske proizvodnje u drugim industrijama

pbf

Tvrtka Agrolaguna danas je u priopćenju objavila da je projekt koji su pokrenuli s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom (PBF) u Zagrebu ušao u finale nagrade RegioStars Europske komisije. Projekt je zanimljiv jer istražuje mogućnosti korištenja komine, nusproizvoda u proizvodnji vina, u drugim industrijama, poput prehrambene, farmaceutske i kozmetičke. 

Riječ je o primjeni inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina, kako stoji i u imenu projekta. Nagrada RegioStars dio je EU politike cirkularne ekonomije i održivog rasta. Nositelj projekta je PBF. Novi načini prerade otpada u proizvodnji vina trebali bi spojiti veći financijski i ekološki efekt takvih rješenja. Ideja je povećati ekološku sigurnost proizvodnje vina, smanjiti zagađenje otpadom. “S obzirom da većina zemalja u regiji ima razvijenu vinarsku industriju te se susreće s problemima zbrinjavanja otpada od grožđa i vina, rezultati ovog istraživanja kroz razvoj i primjenu novih tehnologija i znanja imaju potencijal pozitivno utjecati na produktivnost tvrtki i gospodarstvo cijele regije.

Istovremeno omogućuje Hrvatskoj da se pozicionira još više na ljestvici ekološki odgovornih zemalja kao jedna od predvodnica”, stoji u priopćenju Agrolagune. Kompanija je Prehrambeno biotehnološkom fakultetu kupila opremu u vrijednosti 1,52 milijuna kuna kako bi povećali njegov istraživački kapacitet. “Cilj je daljnje jačanje sprege znanstvenog i poslovnog sektora kroz transfer tehnologije i komercijalizaciju rezultata istraživanja”, izjavila je profesorica PBF-a Verica Dragović Uzelac. RegioStars program traži dobre prakse regionalnog razvoja i potiče inovacije u kategorijama pametnog rasta i novih prilika u globalnoj ekonomiji, održivog rasta i kružnog gospodarstva, uključivog rasta i izgradnje inkluzivnih zajednica , održivog urbanog razvoja i efikasnog upravljanja. Pobjednici će biti objavljeni 11. listopada 2016. u Bruxellesu.  e uključeni i u brošuru Europske komisije te u online bazu podataka kao primjer dobrih praksi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.