Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FRENCHIE 2015. Jako dobra bijela bordoška kupaža iz istarskih vinograda

frenchie-a

Frenchie Ernesta Tolja posveta je Michelu Rollandu, nautjecajnijem vinskom konzultantu u zadnjih tridesetak godina, i najnegativnijem protagonistu poznatog dokumentarca Mondovino, inspriranog borbom protiv glaobalizacije vinske proizvodnje. Tolj je doveo Rollanda u Hrvatsku, a zauzvrat je dobio prilično fenomenalan Dingač St. Hills, jedan od konstantno najboljih plavaca na tržištu.

Frenchie je, pak, sauvignon blanc kupažiran sa semillonom, koji dolazi iz vinograda Sveti Ante blizu Višnjana. Semillon i sauvignon blanc tipična su bordoška kombinacija, osobito kada je riječ o velikim slatkim vinima Sauternesa i Barsaca.

frenchie-b

Postoji, međutim, niz važnih suhih bijelih Bordeauxa u kojima su te dvije sorte pomiješane, poput bijelog Mouton Rothschilda Aile d’Argent (u kojem se, uz semillon i sauvignon blanc, nalaze još i muscadelle i sauvignon gris) ili ‘Y’ Ygreca, suhog vina Chateau d’Yquema.

Masovno dostupni, jeftini ali izvrsni bijeli Chateau Bonnet koji se, nažalost, već dugo ne prodaje u Hrvatskoj, također je mješavina sauvignona i semillona, s petnaestak posto muscadellea. Frenchie je, koliko znamo, prva tipična bijela bordoška kupaža na hrvatskoj vinskoj sceni.

frenchie-id

Frenchie iz 2015. godine, koji je fermentirao i odležavao u betonskim jajima (sve popularnijem formatu koji omogućuje stalno cirkuliranje vina), bogato je, kremasto i vrlo svježe vino, sa snažnom kiselinom, punim srednjim nepcem, laganom gorčinom na aftertasteu i jako dugim trajanjem. Na nosu se osjete nijanse grejpa, marakuje, ogrozda, mladog graška i svježe pokošene trave: okus također varira između citrusnih i biljnih elemenata. Veliko tijelo, udruženo sa snažnom kiselinom, i sa prirodnom semillonovom sklonošću da dugo i dobro stari, Frenchieu daje puno više prostora za dozrijevanje, nego skoro svim hrvatskim sauvignonima. Frenchie iz 2015. godine dosad je najbolje Toljevo bijelo vino. Šteta što je proizvedeno tek nekoliko tisuća boca.

Gastropreporuka Sashimi od tune ili hamachija, sushi s tunom, hobotnicom ili skušom, frigane srdele, lignje, pečena bijela riba, vrhunska piletina, teleći kotleti

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.