Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Predsjednik Taittingera kandidirat će se na francuskim predsjedničkim izborima 2017.

taittinger

Pierre-Emmanuel Taittinger, predsjednik velike francuske šampanjske kuće, izazvao je popriličan broj reakcija svojom najavom da će se na idućim izborima kandidirati za francuskog predsjednika, piše Decanter. Taittingerovu je izjavu prenio francuski list l’Union. Idući predsjednički izbori u Francuskoj su 2017. godine. Prije ovoga, Taittinger je najavio da će se u 65. godini povući s mjesta predsjednika kompanije.

Kao predsjednik, Taittinger bi se fokusirao na ubrzane reforme kako bi se u zemlji postigla “puna zaposlenost”, predstavlja se kao ujedinitelj koji bi ljudima pomogao da stvore novu viziju za Francusku i očekuje veliku podršku. Jedna od njegovih zapaženijih izjava je da je Francuska suočena sa socijalnim i ekonomskih građanskim ratom i da najveća luksuzna grupacija u Francuskoj nije LVMH već francuski sustav socijalne sigurnosti.”To je nevjerojatan luksuz koji mnogi Francuzi uzimaju zdravo za gotovo”. Drugi najveći luksuz u Francuskoj, kaže Taittigner, je TGV, brza željeznica koja veliki dio Francuske povezuje s Parizom “a onda eventualno slijede LVMH i Taittinger”.

Politička težina

Funkcija francuskog predsjednika jedna je od najmoćnijih na svijetu, ključna za europsku politiku a zadnjih godina i za transatlantsko partnerstvo s SAD-om. Ona je i dio vrlo specifične kulture koja je svakom francuskom predsjedniku dopuštala (iako ih je rijetko opraštala) stvari koje u drugim društvima ne bi lako prošle u sklopu mandata, od otkrića tajnog braka i kćeri Françoisa Mitteranda preko korupcijskih skandala Jacquesa Chiraca,  razvoda i strastvene veze Nicolasa Sarkozyja i Carle Bruni do Francoisa Hollanda koji je radi nove veze istjerao svoju dugogodišnju nevjenčanu suprugu iz Elizejske palače i nedavno stvorio još jedan u nizu skandala neobuzdanim trošenjem proračunskog novca. Dominique Strauss Kahn, svojedobno potencijalni kandidat s izgledima za pobjedu, završio je u zatvoru zbog silovanja sobarice u New Yorku. 

S druge strane, idući francuski predsjednik suočit će se s činjenicom da je Francuska glavna meta ISIS-ova terorizma, pretenzijama na vlast  Marine Le Pen, Europskom unijom šokiranom Brexitom i novom američkom politikom bez obzira na to tko tamo bude izabran za predsjednika. Francuski predsjednik Francois Hollande ima pravo tražiti drugi mandat ali se to ne smatra izglednim s obzirom da je postao najnepopularniji čovjek na toj funkciji od 1958, ima 18 posto podrške. U to osebujno društvo Pierre-Emmanuel Taittinger mogao bi se uklopiti svojom ekscentričnošću, ali zasad nitko ozbiljno ne shvaća njegovu političku težinu.

Zanimljiva biografija

Taittinger je u svakom slučaju zanimljiv predstavnik francuskih konzervativaca. Unuk Pierrea Taittingera, osnivača ove šampanjske kuće, rođen je 1953. godine, školovao se na Jezuitskim koledžima u Reimsu i Engleskoj a kasnije diplomirao biznis u Reimsu i Parizu. U obiteljskoj kompaniji radi od 1976. godine. Počeo je kao prodavač s ujakom Claudeom. Predsjednik Taitingera postao je 2007. godine. Taittinger je 2005. prodan Starwoodu što je Pierre-Emanuel smatrao katastrofalnom odlukom i uz podršku banke Crédit Agricole Nord-East otkupio je firmu vrativši je obitelji. Najvažnijom osobom u svom životu smatra svećenika Charelsa de Sezea koji ga je, kaže, naučio da bude autentičan i oslobodi se arogancije. Taittinger je nedavno iznenadio vinsku scenu najavom da će s britanskim proizvođačem Hatch Mansfield napraviti pjenušac, koji bi na tržište trebao izići 2021. Taittingerovi podrumi na UNESCO-voj su listi svjetske kulturne baštine.

Foto/Enterpreneur&Investor

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.