Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Upravo smo kušali najdelikatniji hrvatski rizling – Tomac 2015!

tomac-rajnski g

Na prvom mirisu, novi rizling plešivičke obitelji Tomac vuče na herbalnu, zelenu stranu. Zatim se, također, u relativno hladnom spektru mirisa, otvaraju grejp i limeta, da bi se tek poslije desetak minuta u čaši pojavile arome koje podsjećaju na ljetno žuto voće i na cvijeće poput kozje krvi. Ovaj bouquet , neobično kompleksan za mlada bijela vina, potcrtan je mineralnošću neobičnom za Plešivicu, i briljantnom, dobro odmjerenom kiselinom.Premda nosi etiketu kvalitetno, Tomčev rizling iz 2015. godine trenutno je najbolji i svakako najdelikatniji hrvatski nepredikatni rizling. Njegova hladna strana, koja se tek donekle povlači pred voćno biljnim okusima (gdje se opet osjeti limeta) i dobro odmjerenim rezidualnim šećerom, zapravo dominira Tomčevim ekscentrično elegantnim i zaista neobično kompleksnim vinom.

Neupućeni bi kušač pomislio kako je riječ o rizlingu od 250 , a ne 80 kuna. Obitelj Tomac hrvatsko je vinarstvo zadužila s dva velika, dugoročna projekta po kojima će ostati zapamćena desetljećima, Radi s, naravno o pjenušcima: Tomci su prvi u Hrvatskoj postigli međunarodnu kvalitetu klasično proizvedenih pjenušavih vina u tržišno relevantnim količinama. Drugo, ali starije, Zvonimir i Tomislav Tomac prvi su u Hrvatskoj afirmirali rizling kao najplemenitiju sortu bijelog grožđa.

tomac rajnski

Prošlog smo ljeta, jedne tople i vlažne večeri sjedili u njihovom vrtu u Donjoj Reki kraj Jastrebarskog, pa smo kušali stare rizlinge, od kojih su neki i danas u vrlo dobrom do odličnom stanju, prepuni petroleja i kiseline koja ih čini živima. U jednom je trenutku Tomislav Tomac iz podruma donio bokal nebuteljiranog rizlinga iz 2014. godine. Nije bio siguran treba li ga uopće buteljirati.

Vino je bilo brutalno kiselo, ali u bouquetu i okusima prepuno same esencije rizlinga. Tomci su ga naposljetku ipak buteljirali, te je taj rizling iz objektivno grozne berbe ušao u izbor desetak najboljih vina u zemlji, prema udruzi Women on Wine. A rizling iz 2015. esencija je vinogradarskog i podrumarskog znanja obitelji Tomac.

On je skoro savršen u balansu kiselina i rezidualnog šećera (7, 5 grama ukupnih kiselina i sedam grama šećera), u suzdržanoj ekspresivnosti voća i u dugačkom, prepoznatljivom aftertasteu koji traje kao kod velikih svjetskih vina. Tražimo li usporedbe, Tomčev rizling iz 2015. godine podsjeća na bolje berbe izvrsnog kamptalskog vinara Freda Loimera, i to na ona Loimerova vina s oznakom pojedinih vinograda, koja su prilično skupa. S Tomčevim rizlingom iz 2015. godine Plešivica je dobila vino stvarne, nesporne svjetske klase, u niskom rangu cijena.

Gastropreporuka Tomčev rizling iz 2015. godine svakako je najbolje hrvatsko vino za sushi i sashimi kojeg se možemo sjetiti. Takenoko i Tekka morali bi odmah nabaviti supstancijalne količine. Osim sirove ribe, arome i okusi oporoslatke limete vuku na tajlandske, indijske i na sečuansku kuhinju. Vratimo li se u Hrvatsku, dobro ga je piti uz sirove škampe, škampe na žaru, raznolike kozice, jastoge,rakovice i, osobito, jakovske kapice, čija se prirodna slatkoća sjajno slaže s ovim mineralnim, kiseloslatkim , jako plemenitim vinom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.