Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Španjolskoj i Kanadi otkrili su školjke koje su se zarazile rakom iz mora

skoljke

Znanstveni časopis Nature objavio je istraživanje Centra za medicinska istraživanja američkog Sveučilišta Columbia u kojemu se tvrdi da je zaraza stanicama raka  postala rašireni fenomen među morskim životinjama. Studija ostavlja otvorenu i mogućnost prenošanja tavkih stanica među različitim vrstama, aludirajući teoretski na prijenos sa životinja na ljude.

Kad je prošle godine objavljeno da se osoba oboljela od side zarazila stanicama raka od trakavice, vijest je izazvala popriličnu pažnju jer su se takve zaraze smatrale toliko rijetkima da ih se tretiralo kao teoriju. Poznati su slučajevi tumora prenesenim spolnim odnosom kod pasa, a među tasmanijskim nemanima slučajevi zaraze rakom lica koji se prenosi ugrizima.

Idući korak

Nova studija objavljena u Natureu tvrdi da je zarazni karcinom uobičajen kod tri vrste školjki, ali da nema naznaka da bi njihovo konzumiranje na bilo koji način ugrozilo imunološki sustav čovjeka.  Zarazne stanice raka pronađene su u nekim dagnjama, lakirkama i kunjkama ubranima na obalama Kanade i Španjolske. Uzorci iz tih područja bili su zaraženi rakom drugih životinja. “Naši rezultati ukazuju da je prijenos zaraznih stanica raka raširen fenomen u morskom okolišu, jer se u više vrsta razvilo više neovisnih linija prijenosa”, stoji u zaključku studije, “Prema našim podacima, slučajevi zaraze rakom sada su brojniji od slučajeva spontanih oboljenja, barem kod vrsta koje smo dosad proučavali”. Prema istoj studiji, rak se najčešće prenosi sa životinje na životinju iste vrest ali našli su “jedan primjer prijenosa među različitim vrstama”.

Riječ je o posebnoj vrsti zaraze koja tumorima povećava sposobnost razvoja novih fenotipa koji im olakšavaju preživljavanje i rast, tvrde znanstvenici. Mekušci su ranjivi zbog svojih primitivnih imunoloških sustava. Znanstvenicima je u ovom otkriću posebno zanimljivo prisustvo stanica raka u moru. “Znamo da je more more bakterija ali nismo znali da je ono i more kancerogenih stanica koje mogu biti patogeni i kolonizirati bića”, izjavio je za Independent jedan od autora studije”Mislim da ovo na neki način mijenja pogled na more. ”Idući korak je istraživanje genetskih procesa koji omogućavaju infekciju stanicama raka, jer se znanstvenici nadaju da bi tako mogli doći do dragocjenih otkrića o širenju raka u ljudskom organizamu. Sada je ključno utvrditi jesu li zarazne stanice raka u moru fenomen star tisućama godina sličan onome kod pasa,  ili je riječ o novijoj pojavi i odrediti uzroke njegova nastanka. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.