Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GYOZA SAKE & BAR Nemaran japanski street food na užarenom asfaltu

gyoza-glavna

Stotinjak metara od dućana s japanskom hranom Destinatio Tokyo u Boškovićevoj ulici u Zagrebu, u prostoru bivšeg kafića otvorio se Gyoza Sake & Bar, mjesto koje nudi brzu japansku uličnu hranu. S obzirom da se u centru Zagreba namnožilo nešto sushi barova, ovo je odilčna ideja. Gyoza uopće nema sushi, a kako ime kaže ima gyozu, japanski curry s rižom, taco rižu s Okinawe sa sirom, junetinom, grahom i čilijem, japansku prženu rižu s dimljenom slaninom. U drugom dijelu malog i jeftinog menija nude Hiyayakko, jelo od hladnog tofua, pohanu japansku piletinu Karaage, Yakitori ražnjiće, edamame i tsukemono, miješano marinirano povrće. Jednu miso juhu, jednu salatu. Sladoled isto zvuči odlično, prodaju ga na kuglice, u okusima zelenog čaja, crnog sezama i crvenog graha. Sjajan koncept.  Jednostavna, srčana japanska hrana puna umamija za pojesti s nogu, lokal kakvog u Zagrebu nikad nije bilo i odličan ulet u trend zalogajnica.

Mračni kafić je malo preuređen tako da podsjeća na neko od onih mjesta iz serija Davida Changa, za koje se uvijek čini da što su ružnija imaju bolju hranu. Gyoza ima i malu funkcionalnu terasu na uglu ulice koja se dio dana malo muči sa suncem, ali je ugodno sjediti na njoj.

gyoza1

I unutra i na terasi stalno nekoga ima, uglavnom stalna publika zagrebačkih bistroa i turisti. Konobari su simpatični i dobro će vas informirati. Jela koštaju 25 do 30 kuna, najskuplja je taco riža od 45kuna. Do ovdje sve zvuči odlično. Onda kreće nizbrdo. To što smo na dva mala pržena jela čekali više od 15 minuta otpisujemo na uhodavanje lokala. Izbor piva, pak, ne možemo. Kad dođete gladni i pregrijani od vrućeg ljetnog dana, dosta je tužno birati između Karlovačkog, Heinekena i nekoliko drugih industrijskih napitaka. Dobro je što bar imaju japanski Saporro. Izbor vina nije puno bolji od izbora piva.

gyoza2

Naručili smo gyozu i karaage. Konobar nas je odmah upozorio da su to mala jela i da, želimo li se najesti, naručimo nešto s rižom. Zaista, dobili smo minijaturnu količinu hrane ali nismo htjeli još i naručiti cijela velika jela. Dobro zapečena gyoza bila je propisne veličine, poslužena s umakom, a karaage nije izazvao poseban dojam. Normalno da od male zalogajnice s uličnom hranom nitko ne očekuje jela kao u Takenoku i Timeu (da se zadržimo na Zagrebu), iako bi isto trebala stremiti najvećoj mogućoj kvaliteti hrane koju nudi. Normalno da će hrana kakvu reklamiraju u Gyozi biti masnija, robustnija i vjerojatno manje nijansirana. Ali gyoza i karaage bili su jako masni i ostavili su nam težinu u želucu još neko vrijeme. Gyoza su još donekle i imale okusa, iako bi mogle biti punjene s više mesa. Problem je nepažljivo začinjeno meso, dosta se osjetio češnjak i onaj teški okus za koji znate da će vam se vraćati još par sati.

Karaage, sočna piletina koju ukusna hrskava smjesa za pohanje štiti od isušivanja, s par kapi limuna ili soja umaka može pjevati, ali mi smo dobili male komadiće piletine čiji okus se nije mogao razlikovati od okusa tijesta, predebelog, hrskavog izvana, a gnjecavog iznutra na nekim komadima. Ručak je završio za par minuta, želite li se imalo najesti, obavezno naručite neko od jela s rižom. Dva jela, pivo i kola koštalo nas je 95 kuna. Za iole zasitan obrok, uz piće, potrošit ćete vjerojatno oko 150 kuna. Otišli smo s osjećajem da je to malo previše za ono što se dobije.

GYOZA SAKE & BAR
Boškovićeva 6, Zagreb

Ocjene HRANA 2/5  AMBIJENT 3/5 POSLUGA -3/5

ne primaju kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.