Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

6 rosea za savršeni ljetni vikend

rosei-za-ljeto

Napokon su došle vrućine, prave, žestoke, znojne i sjajne. Uz vrućine ništa ne ide tako dobro kao rashlađeni rose, miran ili pjenušav. Čitatelje pozivamo da još jednom provjere zašto su rosei kategorija vina kojoj na globalnom tržištu najbrže raste prodaja.

 

Miraval je idealni Brose, rose za muškarce (rose se do prije par godina smatralo “ženskim” vinom, štogod to značilo). Miraval je oštar, lagano kiseo, ultrasuh, mineralno slan, s ponešto potisnutim cvjetnim i voćnim aromama. Ovo vino hladne, blijedoružičaste boje, koje je postalo slavno zbog vlasnika imanja Miraval Angleine Jolie i Brada Pitta, spada među permanentno najbolje ocijenjene svjetske rosee. Miraval Rose, koji se uglavnom temelji na cinsaultu i grenacheu, proizvodi obitelj Perrin, jedna od vodećih ronskih vinskih dinastija, najpoznatija po Chateau Beaucastelu.

2. Tomac, Brut Rose Plešivica, 90 bodova, oko 100 kuna

 

 

Prigodom svakog novog kušanja, ocjena za Tomčev Rose vrti se oko 90 bodova, bod više ili manje, što prilično zorno svjedoči o visokoj klasi tog pjenušca napravljenog od crnog pinota. Tomčeva aktaulna serija rosea iznimno je elegantna, svježa i nimalo banalna, usprkos vrlo snažnoj voćnosti (jagode i maline u golemim količinama). Vino je ozbiljno strukturirano, sa čvrstom kičmom i dugim, lijepim perlanjem. Idealno za doručak uz more, ili za gledanje zalaska sunca.

Bouvetov ružičasti pjenušac , tek nešto snažnije boje od blijedog Miravala, jedno je od naših omiljenih dnevnih pića. Sjedite u baru, čitate novine ili pišete tekst, i uživate u ovom poluaromatičnom loirskom pjenušcu napravljenom od cabernet franca, koji šampanjski perla i koji bi zaslužio bar dva boda više da je dosage (količina šećera koja se dodaje pjenušcu) barem nekoliko grama manji.

4. Kabola, Rose 2015. Zapadna istra, 88 bodova, oko 60 kuna

 

kabola-rose

Kabolin smo rose prvi put kušali prije nekoliko dana, na promociji ljetnih vina Marina Markežića u zagrebačkom Hiltonu. Sam gospodin Markežić kaže kako je ovaj rose napravio po uzoru na moderna provansalska vina: blijeda boja, vrlo umjerena ekstrakcija, suzdržana aromatika. Eskperiment je više nego uspio pa smo, eto, dobili istarski teran a la provencal, koji je vrlo teško prestati piti. Riječ je o jednom od najuspjelijih Kabolinih vina uopće.

5. Laguna, Rose 2015, istra, 87 bodova, oko 40 kuna, vrijednost za novac

 

laguna-rose

 

Lagunin novi Rose apsolutni je trijumf znanja i dobrog ukusa njena glavnog enologa Milana Budinskog. Budinski je u ovaj rose pomiješao sve crne sorte kojima Laguna raspolaže (teran, merlot, syrah, cabernet…) da bi dobio lagano, ultrasvježe, naglašeno voćno, sasvim malo zaslađeno vino koje bi se ovoga ljeta trebalo prodavati na stotine i stotine hektolitara. Ultimativni ljetni value for money (s tim da još nismo kušali rose Iločkih podruma).

6. Calafuria Rosato Negroamaro 2015, Puglia, 87 bodova, 78 kuna

 

calafuria

 

 

Ovdje se radi o tipičnom južnjačkom roseu snažne, crvenkaste boje i nešto jačeg tijela, mekane strukture, prepunom zrelih voćnih mirisa od jagoda preko ribizla i malina, do pečenih šljiva. Calafuria, proizvedena od južnotalijanske sorte negroamaro na Antinorijevom imanju Tormaresca, hedonističko je vino, koje vrlo dobro podnosi malo snažniju hranu poput burgera, svinjetine i teletine s roštilja, dok posebno dobro ide uz pizzu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.