Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S berbom 2015. Kuća Glavić potvrdila se kao jedan od najboljih proizvođača dalmatinskih bijelih vina

kuca-glavic-gl

Ugledni austrijski magazin Falstaff nedavno je Glavićevu Malvasiju iz 2013. godine ocijenio s čak 92 boda. Ovih smo dana kušali Glavićevu Malvasiju iz izvrsne lanjske berbe, koja zaslužuje jednako visoku, ako ne i malo veću ocjenu. Dubrovačka malvasija različita je sorta grožđa od istarske malvazije. Dubrovačka malvasija je aromatičnija, često gušća, može prikupiti više šećera i posjeduje manje kiselina.

Ona se, nazigled , uklapa u paradigmu o teškim južnim bijelim vinima. Glavna značajka Malvasije Kuće Glavić, koja posluje pod brandom Meneghetti, jest da to vino nije teško, ni tipično južnjačko. Ono je zapravo paradigmatično za moderna južnodalmatinska vina  poput pošipa Luke Krajaačića (ili pošipa Nerica drugog Krajančića, Jakše). Riječ je o malvasiji , koja je, dakle, aromatična i moćna, ali nije teška i jednodimenzionalna.

malvasija

Naprotiv, Glavićeva je nova Malvasija gotovo svježa, lagano mineralna, i prilično elegantna: radi se o osobinama koje ne bismo očekivali od vina iz Konavoskog polja.

Spajanje opojne južne aromatike (makija, ružmarin, suho cvijeće, limunova korica, zrela dinja) s čistoćom, svježinom i stanovitom mineralnošću glavni je doprinos Glavićevih malvasija modernoj stilizaciji južnodalmatinskih bijelih vina.

Valja se nadati da će dubrovački restorateri, barmeni i hotelijeri biti dovoljno pametni da ovo izvrsno vino masovno rastaču na čaše, te da ga tretiraju kao važan dio lokalnog turističkog identiteta. Malvasija Glavić predstavlja se u srijedu 8.lipnja u Dobrim vinima, u okviru večere vinarije Meneghetti.

Gastronomska preporuka: Glavićevu smo Malvasiju kušali u neobičnim okolnostima, u restoranu Mostovi, uz jednu od najboljih pljeskavica u Zagrebu, s kojom se sjajno složila. Osim roštilja, predložili bismo konvencionalne kombinacije poput carbonare, pa tjestenine sa škampima, ili velikih bijelih riba. Jakovske kapice doimaju se kao prirodni partner ovom izvrsnom vinu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.