Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Večera veličanstvene Sassicaie u lošinjskom restoranu Alfred Keller jedan je od najvažnijih vinskih događaja 2016. u Hrvatskoj

sassicaia-najava1

Medoc se prepoznaje po Lafiteu i Latouru, Cote de Nuits po Romanée-Conti i Ponsotu, Barbaresco po Gaji, Epernay po Dom Perignonu, a ono po čemu se prepoznaje Bolgheri, južni dio Toscane, svakako je Sassicaia. Sassicaia je, među ostalim, jedino toskansko vino koje ima svoju apelaciju: Bolgheri Sassicaia DOC. Stoga je večera posvećena Sassicai, koja će se u subotu 11. lipnja održati u haute cuisine restoranu izvrsnog lošinjskog hotela Alhambra, zaista jedinstveni vinski događaj, jedan od najvažnijih ove godine u cijeloj zemlji. Marchese Mario incisa della Rocchetta, ekscentrično bogati Talijan koji je bio vlasnik Ribota, jednog od najboljih trkaćih konja svih vremana, četrdesetih godina prošlog stoljeća u primorskom je dijelu Toscane zasadio cabernet sauvignon. Della Rocchetta je želio napraviti vino poput onih koje je najviše volio piti; radilo se o vrhunskim bordoima.

tenuta san guido1

Tenuta San Guido

Puna dva desetljeća vino od tog caberneta proizvodilo se isključivo za obiteljske potrebe, da bi tek krajem šezdesetih Della Rocchettin sin Nicolo, i nećak Pierro Antinori uvjerili starog aristokrata da toskanski cabernet pusti na tržište. Prva Sassicaia iz berbe 1968. pojavila se u prodaji 1971. i odmah je stvorena legenda, u čemu je značajnu ulogu odigrao jedan taliajnski vinski publicist, koji je Sassicaiu  nazvao vinom iz bajke (Vino da favola).

della rochetta

Marchese Mario incisa della Rochetta sa sinom Nicolom

Najvažniji talijanski enolog, nedavno preminuli Giacomo Tachis angažiran je da u idućih nekoliko godina preciznije definira profil Sassicaie. Na Decanterovu kušanju velikih clareta (tada još popularni engleski termin za bordoška crna vina) održanom 1978. godine, Sassicaia je pobijedila u konkurenciji 33 klasična vina iz cijelog svijeta. Od tada njen renome jednog od najboljih talijanskih i svjetskih crnih vina nije dolazio u pitanje, usprkos drastičnom rastu proizvodnje: prva Sassicaia napunjena je u svega nekoliko tisuća boca, dok se danas rutinski proizvodi oko 180 tisuća buteljki.

sassicaia podrum

Sassicaini podrumi u Bolgheriju

Prije petnaestak godina lansirano je i drugo vino, Guidalberto, s podjednakim omjerom merlota i cabernet sauvignona, te nešto cabernet franca (dok se Sassicaia sastoji od 85 posto cabernet sauvignona i 15 posto cabernet franca), kojeg ima oko 150 tisuća boca godišnje. Wine Enthusiast ocijenio je Sassicaijinu berbu 2012., koja će se točiti u Alhabrinom Alfredu Kelleru, s čak 99 bodova! Ocjene drugih uglednih kritičarskih institucija kreću se između 93 i 96 bodova.

alhambra terasa

Hotel Alhambra na Lošinju

Večera u Alhambri, koju priprema talentirani chef Melkior Bašić, počinje buratinom s polusušenim rajčicama, uz koju će se poslužiti Billecart Salmon. Uz carpaccio od tune pit će se La Difese iz 2014., još jedno crno vino iz Tenute San Guido, imanja na kojem se proizvodi Sassicaia. Njoke punjene ricottom i bosiljkom, u umaku od Guidalberta i tartufa doći će na stol, razumljivo, s Guidalbertom.

Sassicaia iz 2012. jedna od dvije glavne zvijezde večeri, degustirat će se uz pačja prsa sa špagetima od cikle, dok će se Sassicaia iz 2013. točiti uz tagliatu od odležane govedine s gratiniranim krumpirom. Kult Plave Kamenice detaljno će izvijestiti o ovoj zaista spektakularnoj večeri, koju će voditi Priscilla Incisa della Rocchetta, međunarodna ambasadorica obiteljske vinarije Tenuta San Guido. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.