Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Svetom Stefanu se otvara Nobu, prva ozbiljna restoranska franšiza na Jadranu

nobu-montenegro

U Crnoj Gori na Svetom Stefanu otvara se prva franšiza nekog velikog svjetskog restorana na Jadranu. U Kraljičinoj stolici od 17. lipnja bit će otvoren restoran Nobu. Restoran Nobu Montenegro dodan je listi europskih lokacija na web stranici Nobu grupe, s otvorenim rezervacijama. Na otvorenju su najavljeni osnivač i vlasnik Nobua, legendarni chef Nobuyuki Matsuhisa i Robert De Niro koji mu je poslovni partner praktički od 90-tih. Investitor je tvrtka Adriatic Properties, koja je zakupila Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu radi gradnje luksuznog hotelskog kompleksa u koji će, kako je za B92 najavio njihov predstavnik Yannis Markogijanis, uložiti više od 100 milijuna eura.   

sveti stefan

Sveti Stefan

Nobu je jedna od najuspješnijh restoranskih franšiza na svijetu. Nobu Matsuhisa je klasično školovani japanski chef kojega je profesionalno formirao boravak u Peruu. Matsuhisa je tamo otvorio svoj prvi sushi bar i impresioniran novom kulturom i loalnim namirnicama razvio originalni fusion japanske i peruanske kuhinje. Na tom je spoju nastao stil Nobua. Nakon tri godine u Peruu, Nobu je preselio u Argentinu, zatim u Japan, na Aljasku i konačno u Los Angeles.

Čim je 1987. otvroio svoj prvi američki restoran na Beverly Hillsu, Matsuhisa je postao zvijezda, dobi je niz uglednih nagrada, među ostalima i nagradu James Bear Foundatino, a Nobu je godinama bio na listama najboljih restorana na svijetu. Nobu na Beverly Hillsu bio je svojevrsni fenomen, jedno od rijetkih mjesta koje je okupljalo i gastro entuzijaste i celebrityje. U tom se Nobuu Matsuhisa i sprijateljio s Robertom De Nirom, što je kasnije preraslo u trajno i uspješno poslovno partnerstvo. De Niro je nagovorio Matsuhisu da 1994. s restoraterom Drewom Nieporentom otvori restoran u New Yorku. Restoran je bio tako uspješan, da su njujorški celebrityji i jet set stajali u redu zajedno s običnim gostima jer Nobu nije primao rezervacije. Nakon što je otvorio drugi njujorški restoran, Next Door Nobu, Matsuhisa je počeo ekspanziju.

nobu montenegro2

Nobu Montenegro

nobu montenegro1Prije nekoliko godina u dva smo navrata posjetili londonski Nobu na Old Park Laneu, prvi Matsuhisin europski restoran. Ispred restorana je stalno parkirana kolona Maseratija, Aston Martina i Ferrarija vrijedna par milijuna dolara. Osoblje je superatraktivno, svi izgledaju kao modeli, atmosfera je elektrizirana, celebrityji se zaista miješaju s turistima i londonskim gostima, sushi majstori na pultu izgledaju impresivno. Kad vas hostesa uvede dignu noževe u zrak i iz sve snage viknu pozdrav tako da cijela sala zastane i pogleda u vas. Nobu je zadržao visoku razinu kvalitete kao restoran kojega su godinama proglašavali jednim od najboljih na svijetu, ali pati i od slabosti pretvaranja restorana u globalnu industriju, neki naši članovi smatraju da se pretvorio u luksuzni fast food lanac.

nobuyushi

Nobuyushi Matsuhisa

Na jednoj večeri u Nobuu imali smo posvećenog, na momente revnog konobara, jeli smo fantastičan Black Code, jedno od Nobuovih signature jela, dobar sushi i završili s cigarama od čokolade i đumbira čiji eksplozivan, doslovno još uvijek pamtimo. Drugi put konobara smo za svaku narudžbu čekali satima, dobili smo glavno jelo od rakovice koje je bilo toliko minijaturno da smo morali naručiti još nešto, donijeli su nam jednu krivu narudžbu i ne sjećamo se ostalih jela. Ipak, večere u Nobuu ostale su među našim zabavnijim restoranskim iskustvima.

Nobu trenutno ima 32 restorana u 28 goradova u svijetu. Zadnjih godina strategije im je širenje na istok, na tržišta koja još nisu zasićena. Otvoren je Nobu u Budimpšeti, član Kulta Plave Kamenice koji je nedavno tamo jeo kaže da je razina kvalitete vrlo solidna, najavljen je Nobu u Pragu, Beč su zaobišli, a otvaranje Nobua na Svetom Stefanu uklapa se u strategiju i odlična je vijest. .

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.