Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fantastični single vineyards šampanjci vinarije Jacquesson

jacquesson

Fantastični single vineyards šampanjci vinarije Jacquesson

U srijedu 1. lipnja tvrtka Fine stvari u Dubravkinom je putu predstavila šest Jacquessonovih šampanjaca. Uz Cuvee 739 bez onake berbe, koji smo prije nekoliko dana entuzijastički recenzirali, kušali smo još Cuvee 734 Degorgement Tardif (kasna degoržacija), te tri šampanjca iz pojedinih vinograda: riječ je o dva blanc de blancsa, Corne Boutray iz Dizya i Champ Cain iz Avizea , te o blanc de noirsu Vauzelle Terme iz Aya. Sva tri single vineyarda dolaze iz vrlo dobre 2005.godine.

Koncept single vineyard šampanjca relativno je nov: Krug je svoj prvi Clos de Mesnil (single vineyard chardonnay) proizveo tek 1979. godine. Bollingerov Viellies Vignes Francaises, jedan od najboljih šampanjaca svih vremena, nije nastao zbog koncepta single vineyard vina, nego zbog raritetnih loza pinota iz vremena prije filoksere, dok se začetnikom single vineyard koncepta među Velikim markama može smatrati Clos de Goisses vinarije Philliponat: radi se o moćnom, nabildanom šampanjcu s dosta jedinstvenog položaja, koji se u dobrim godinama može tući s najboljim Krugovima, Bollingerima i Perignonima.

Attachment-1 (2)

Danas se koncept single vineyard šampanjaca masovno proširio među malim proizvođačima, ali postaje popularan kod klasičnih šampanjerija poput Billecart Salmona, čiji je Les Clos Saint-Hilaire rođen s odličnim 1995. godištem Jacquessonovi single vineyardsi spadaju među najuzbudljivije šampanjce što smo ih kušali ove godine. Corne Boutray iz Dizya mineralan je, elegantan i pomalo podigran, premda je u trenutku berbe 22.rujna 2005. godine grožđe nakupilo čak 11,3 posto prirodnog alkohola, i nešto više od sedam grama kiselina. Proizvedeno je 4912 butelja i 300 magnuma.

Attachment-1

Corne Boutray jedini je od Jacquessonovih single vineyardsa, koji se slaže s hranom kakvu smo navikli jesti uz šampanjce, poput kamenica, carpaccia ili sushija. Champ Cain, chardonnay iz Avizea, ubran s bitno manje alkohola (10,7) neusporedivo je nabildaniji: radi se dramatično voćnom šampanjcu, velikog tijela i široke palete okusa; od naglašenih jabuka i krušaka, preko krušne korice, do puno citrusa, koji su udruženi s nesuzdržanom kremoznošću. Ovo je vino ekscentrično atraktivno: pili bismo ga uz pečenu svinjetinu, teleće kotlete ali, naravno, i uz velike škampe ili jakovske kapice.

739

Naposljetku, tasting Jacquessonovih vina završio je zaista senzacionalnim šampanjcem Vauzelle Terme iz Aya, koji je proizveden od 2500 tisuće loza crnog pinota, posađenih na točno 0,3 hektara . Napunjeno je 2296 butelja i 200 magnuma. Ovaj se šampanjac opasno poigrava s čistom stotkom: on je klasično plemenit, monumentalno masivan, strog i discipliniran, ali i raskošan i bogat, kako u bouqetu koji nalikuje čuvenim burgundskim pinotima s Cote de Nuits, tako i okusima, koji asociraju na najbolje berbe vintage Kruga (ili, donekle, na Vielles Vignes Francaises) Vauzelle Terme spada među one šampanjce, koji se mogu piti uz janjetinu ili divljač. Sva tri single vineyard Jacquessona koštaju vrlo mnogo, preko tisuću kuna (u nabavi), ali je riječ o posve iznimnim vinima, koja nam pružaju dragocjeni, duboki  uvid u čarobni i komplicirani svijet šampanjaca.

jacquesson tasting

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.