Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U dvorcu nacističkih simpatizera pronađeni 124 godine stari Chateau d’Yquem i Corton Charlemagne

becov-reuters

Tajna zaliha rijetkih vina vrijedna milijun eura pronađena je u češkom dvorcu koji je nekad pripadao simpatizerima nacista. Vijest je objavio Coravin, proizvođač sustava za kušanje vina bez vađenja čepa. Coravin je svoj sustav stavio na raspolaganje procjeniteljima i sommelierima koji analiziraju pronađeno blago.  

Među 133 boca skrivenih ispod drvenog poda u srednjovjekovnom dvorcu-samostanu Bečov nad Teplou su Chateau d’Yquem i Corton Charlemagne iz 1892. te jedan port iz 19. stoljeća. Osnivač Coravina Greg Lambrecht najavio je da će boce na aukciju stići vjerojatno s početnom cijenom od 1,1 milijun eura. U procjeni vina pomogli su im Master of Wine Andreas Wickhoff i češki sommelier Jakub Pribyl.

becov nad teplou

Vina su bila skrivena u podu kapelice dvorca Bečov nad Teplou

Vjeruje se da je vina sakrila obitelj Beaufort Spontin, koja je krajem Drugoga svjetskog rata pobjegla pred optužbama za simpatiziranje nacističkog režima. Neposredno prije bijega, zbirku vina sakrili su u pod kapelice da ih pobjednička vojska ne opljačka, a možda i u nadi da će se jednom moći vratiti po njih.

Tadašnja čehoslovačka vlast nacionalizirala je dvorac 1946. i pronašla vina nakon što im je netko dojavio da su skrivena. Vina su od 1985. u državnom vlasništvu, a zanimanje za njih obnovila je odluka da se prodaju na aukciji. Boce su, tvrde u Corvinu, u izvrsnom stanju, “tihi, fermentirajući svjedoci aristokratske raskoši, nacističke vlasti, hladnoratovske špijunaže i američkih lovaca na blago” kako je to nadahnuto napisao Guardian. Većina vina datirana je između 1856. i 1899.

Coravin je na testiranje dobio 14 boca, neke bez etiketa, i iskustvo kušanja opisao kao nešto što čovjeku zaista promijeni život. “Ova su vina sva u savršenom stanju. Od prve do zadnje čaše koju sam točio ruke su mi se tresle” izjavio je Lambrecht za Guardian, “Ta su vina kapsulirana povijest, preživjela su dva svjetska rata, monarhiju, fašističku okupaciju, komunističku konfiskaciju i oslobođenje u demokraciji. To su doslovno najbolja vina u mom životu”. Lambrecht je dizajnirao je posebnu Coravin napravu s ultratankom iglom, kako bi bio siguran da vina neće biti nimalo oštećena. Još nije objavljeno koja će aukcijska kuća prodavati vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.