Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I traminac Iločkih podruma dobio je 95 bodova i platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama

ilocki-traminac-decanter-2016

Poslije Veraldina terana Istrian, i traminac iz izborne berbe bobica Iločkih podruma iz  2011. osvojio je 95 bodova i platinastu medalju na Decanterovu Svjetskom prvenstvu (Decanters World Wine Awards) za 2016.godinu. Riječ je o srednjem rangu Iločkih predikata, koji je rangiran niže od izborne berbe prosušenih bobica i ledene berbe, pa buteljka od pola litre košta oko 170 kuna, što je izvrsna vrijednost za novac.

Grožđe za ovaj šampionski traminac dolazi s položaja Vukovo; najboljeg iločkog vinograda uz Principovac. Berba 2011. u iločkom se vinogorju pokazuje zaista izvanrednom. Uz ovaj platinasti traminac valja ponovo podsjetiti na Veliku berbu graševine koja je pokazala da suhe graševine mogu dozrijevati godinama, i da se mogu poboljšavati odležavanjem (ovih smo dana kušali veliku berbu u zagrebačkoj Agavi; bila je, zaista, u izvrsnom  stanju).

Iločki slatki traminci već dugo vremena osvajaju brojna svjetska priznanja. Osobito se dobro sjećamo berbi iz 2008. godine, koje su nas fascinirale intenzivnim, koncentriranim mirisima svježih ruža i fenomenalnim odnosom šećera i kiselina tako da to vino, premda prepuno šećera, niti u jednom trenutku nije ostavljalo sirupast, ljepljiv dojam, nego je posjedovalo prekrasnu uljastu teksturu.

Tradicija izvrsnih rezultata hrvatskih slatkih vina

Izborna berba bobica iz 2011. godine također je aromatski intenzivna, ali se uz elemente netom ubranih ruža, u bouquetu vrlo snažno osjete suho tropsko voće (liči, mango, papaja), dok na okusu, uz voćne, dominiraju medni elementi. Aftertaste traje beskrajno dugo. Ovogodišnji uspjeh Iločkog izbornog traminca iz 2011. nastavio je tradiciju izvrsnih rezultata slatkih hrvatskih vina na DWWA; Boris Drenški sa svojim je Bodrenima osvojio pregršt Decanterovih medalja, dok su se među šampione uvrštavali još i Kutjevo, Đakovačka biskupija i Krauthaker.

Prava je šteta što u Hrvatskoj ne postoji veća potražnja za desertnim vinima, jer ona zapravo čine najvredniji dio domaće vinske produkcije. Iločki su podrumi ,pak, londonskim trijumfom potvrdili status hrvatske vinarije s najviše nagrada na međunarodnim natjecanjima. Iločki suhi traminac iz lanjske berbe osvojio je Decanterovu brončanu medalju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.