Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nijemci su na internetu uništili neofašiste koji su napali novu ‘migrantsku’ ediciju Kinder čokoladica

kinder

Njemačka neofašistička grupacija PEGIDA početkom je tjedna pretrpjela dosta oštar protunapad nakon što svog sramotnog poziva na bojkot Kinder čokoladica. Uoči Europskog nogometnog prvenstva talijanski proizvođač Ferrero lansirao je posebnu ediciju ovih u njemačkoj vrlo popularnih čokoladica, u kojoj se na ambalaži umjesto plavokosog dječaka plavih očiju pojavljuju lica dječaka koji izgleda kao Afrikanac i jednoga bliskoistočnog porijekla.

Pripadnici ogranka PEGIDE iz Baden Würternberga na Facebooku su domah digli pobunu zbog toga, optužujući Ferrero da “ne preže ni pred čim”, da je riječ o “upozorenju budućim teroristima”, pitajući se jesu li te čokoladice autentične, a neki su išli tako daleko da su najavili bojkot Kindera.

Uslijedio je žestoki odgovor Nijemaca na društvenim mrežama. Dječaci “migranti” protiv kojih se PEGIDA buni su najveće njemačke nogometne zvijezde, Jerome Boateng čiji je otac iz Gane i Ilkay Gündogan čija je obitelj porijeklom iz Turske.

Boateng je rođen u Berlinu i trenutno igra u šampionu Bundeslige Bayernu iz Münchena, a Gündogan igra za Borussiju Dortmund.  Štoviše, svi dječaci ne nogometnoj ediciji Kinder čokoladica su njemački reprezentativci kad su bili mali. Pred brutalnom dozom zgražanja i ismijavanja koje ju je snašlo nakon poziva na bojkot, PEGIDA se morala povući.

Ilkay Gündogan i Jerome Boateng

Ilkay Gündogan i Jerome Boateng

S priprema njemačke reprezentacije u Švicarskoj PEGIDU je napao i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel. “Njemačka reprezenatcija jedan je od najboljih primjera uspješne integracije. Milijuni ljudi u Njemačkoj ponosni su na svoj ti, upravo zato što je takav. Nama je bitno kako igrač igra, a ne odakle je i koje je vjere”. Odgovorio je i Ferrero, priopćenjem u kojemu kažu da se “žele distancirati od bilo kojeg oblika ksenofobije i diskriminacije i neće ih tolerirati u svojoj Facebook zajednici”.

Neki su PEGIDU na Twitteru podsjetili na činjenice

A neki je malo žešće ismijali. Nakon što su dobili mišljenje njemačke javnosti, lokalni vođe PEGIDE svom su članstvu poručili da je “najbolje ne odgovarati”.  “Zaista smo dirnuli u osinjak”, objavili su u postu na Facebooku, a do srijede poslijepodne deaktivirali su Facebook stranicu PEGIDE iz Bodenseea.

PEGIDA je organizacija ekstremne desnice osnovana u Dresdenu u listopadu 2014. koja je na vrhuncu popularnosti u siječnju 2015. održala prosvjede na kojima je bilo 25.000 ljudi. PEGIDA profitira na tenzijama koje u Njemačkoj izaziva izbjeglička kriza. Broj članova i podrška i ipak opadaju pa je na zadnjim demonstracijama koje su organizirali bilo oko 2000 ljudi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.