Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I što su nam Obama i Bourdain zapravo htjeli reći ovom fotografijom?

obama-bourdain

Prvi, politički vrlo važan posjet američkog predsjednika Baracka Obame Vijetnamu, pamtit će se, izgleda, po ručku od 6 dolara koji je u Hanoju podijelio s Anthonyjem Bourdainom. Održavajući svoj cool imidž, Bourdain je taj susret (odmah prozvan noodle summit), komentirao tek s nekoliko objava na Twitteru i suzdržanom ocjenom na Instagramu da je predsjednikovo rukovanje štapićima “on point”. Namjera je, naravno, bilo nešto sasvim drugo. 

Od Obamina truda da sve sa štapićima napravi kako treba (pažljivo je odložio štapiće na vrh zdjelice a ne u zdjelicu jer bi to bilo nepristojno i sl.), preko gostiju koji se prave da nemaju pojma tko su dvojica zapadnjaka kojima baš i nije udobno na plastičnim stoličicama, do situacije na stolu koja je izbezumila internetske forume, sve je na fotografiji čista politika.

Na stolu su bili bun cha, vijetnamsko jelo od pečene svinjetine s nudlsima od riže, povrće i hanojskoj pivo, isto za Obamu i Bourdaina i sve potpuno simetrično složeno. Naravno, u gostionici Bún chả Hương Liên zapravo je vladao kaos. Prema izvještajima u medijima, bila je pod opsadom Obamina osiguranja, unutra su se nagurali snimatelji, predsjednička pratnja, vani su stotine ljudi čekale Obamu da ga pozdrave, ali te su informacije zapravo nevažne u usporedbi s fotografijom celebrity chefa i američkog predsjednika na običnom svakodnevnom ručku u Vijetnamu.

https://www.instagram.com/p/BFwMEshMIe2/?taken-by=anthonybourdain&hl=en

Fotografija je objavljena malo nakon što je Obama objavio ukidanje 30-godišnjeg embarga na prodaju oružja Vijetnamu. Piše se da su on i Bourdain razgovarali o Obaminu zaokretu u politici prema Aziji. Prikazala je predsjednika kao političara koji razumije taj dio svijeta i općenito se bori za mir i jednakost, PR koji Bijela kuća dosljedno provodi.

Anthony Bourdin dobio je neviđenu reklamu za novu sezonu svoje TV serije Parts Unknown,  ali i zasluženo priznanje za veliku stvar koju radi promovirajući nedovoljno vrednovane lokalne kulture hrane u svijetu, uključujući svojedobno i hrvatsku. Ne treba ni objašnjavati koliki utjecaj može imati takva promocija, pogotovo danas kad se razumijevanje lokalnih konteksta smatra puno većim znakom sofisticiranosti od fine dininga.

I tako nam je slikanjem u hanojskog gostionici Obama poručio da on i Bourdain rade isti posao, šire mir i spajaju ljude. Ta potencijalno antologijska fotografija još će se neko vrijeme secirati na internetu i bez obzira na pozitivne i negativne komentare koje izaziva, podsjećati da je za kompleksne i moćne kulturne poruke malokoji medij bolji od hrane, ali i da hrana postaje sve jači politički medij koji treba puno više koristiti, posebno u borbi za smanjenje nejednakosti i očuvanje resursa, kako to čine chefovi Rene Redzepi, Massimo Bottura, Dominique Crenn i mnogi drugi.

Što se Obame tiče, njegova vještina korištenja nekonvencionalnog pojavljivanja u medijima za promociju njegove političke agende, predavat će se na fakultetima. U osam godina odmakao je daleko od onog plesanja kod Ellen Degeneres za vrijeme prve kampanje. U međuvremenu je dao niz intervjua YouTube zvijezdama, nebrojeno puta upadao u emisije Colbertu i Jonu Stewartu, snimao skečeve žarom SNL-a, preuzeo jedan Colbert Report da Amerikancima na urnebesan način objasni Obamacare, nastupio u Comedians in Cars Getting Coffee kod Jerryja Seinfelda i napravio mic drop britanskoj kraljici, i nijednom nije pogriješio. Bourdainova serija Parts Unknown ušla je u sedmu sezonu, epizoda koja se upravo emitira snimljena je u Gruziji, a epizoda s Obamom, prema informacijama CNN-a, bit će prikazana u rujnu.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.