Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krug je odlučio uništiti flutes, tradicionalne visoke uske čaše za šampanjac

flute

Decanter na svojoj web stranici izvješćuje kako Krug, najvažnija svjetska šampanjerija, upravo razvija novu čašu za svoj rose. Eric Lebel, Krugov glavni enolog, tim je povodom kazao kako je krajnje vrijeme da flutes, visoke i uske čaše u kojima su generacije i generacije ljudi navikle piti šampanjac, napokon i zauvijek odu u povijest.

Flute, koji je prvi put dizajniran početkom osamnaestog stoljeća, tek je prije četrdesetak godina naslijedio coupe, široku čašu u kojoj se šampanjac točio veći dio devetnaestog i dvadesetog stoljeća, a koja je prvi put proizvedena u Engleskoj 1663. godine. Coupe je imao dvije izrazito loše značajke: u toj se čaši perlanje vrlo brzo gubilo, a ta čaša istodobno, zbog velike i plitke površine, nije mogla koncentrirati arome i okuse.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Glavni enolog Kruga Eric Lebel

Flute je uveden umjesto coupea zato što potiče perlanje: milijun malih mjehurića u fluteu zaista znaju izgledati impresivno. No, kako se danas šampanjac ne pije prvenstveno zbog pjene nego puno više zbog kompleksnih mirisa i okusa, već se dulje vrijeme raspravlja o potpunoj nedostatnosti flutea, koji je preuzak da bi se u toj čaši bouquet uspio uspješno razviti.

Stoga su brojne šampanjske kuće počele dizajnirati vlastite čaše, vrlo često uz pomoć tvrtke Riedel, dok su ozbiljniji restorani počeli točiti šampanjce u standardne vinske čaše. Krugova kampanja protiv flutea doista bi mogla zauvijek presuditi tim visokim čašama, s obzirim na Krugov utjecaj u svijetu šampanjca, kao i u svijetu visoke gastronomije. Krugov glavni enolog smatra da se flutes mogu koristiti jedino za inferiorna pjenušava vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.