Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nažalost, Vlado Krauthaker nije proizveo osobito dobar sauvignon u berbi od koje se mnogo očekivalo

vidim-glavna

Dugogodišnji smo obožavatelji Krauthakerovih sauvignona. Prije desetak ili više godina jedan od njegovih sauvignona bili smo proglasili najboljim suhim bijelim vinom u Hrvatskoj. Unatrag tri ili četiri godine, konstantno smo hvalili sauvignon s oznakom Vidim, osobito berbu 2013. Stoga smo puno očekivali od načelno izvrsne berbe 2015.

Sauvignon Vidim iz 2015. nije, nažalost, osobito dobro vino. Prvo, taj se sauvignon ne može pohvaliti posve jasnom definicijom mirisa: arome su zamućene i tek ponegdje, poslije dvadesetak minuta aeracije, probijaju čiste, zelene sauvignonske note pomiješane s nešto dima, ali i s jabukama , što je pomalo netipično.

vidim id

No, veći su problem struktura i tekstura novog Krauthakerova sauvignona. On je naprosto težak i ostavlja dojam prepečenosti; kao da se grožđe bralo prekasno, ili kao da se u podrumu s vinom dogodilo nešto neobično. Sauvignoni, oni koji nisu dozrijevali u barriqueu, trebali bi biti relativno lagani, energični, precizni i elegantni, kao što su uostalom bili prethodni Krauthakerovi Vidimi.

U slučaju 2015. na ustima se prvo osjeti stanovita svježina, zatim težina i gorčina kao kod masivnog chardonnaya iz neke prevruće berbe, da bi na aftertasteu dominirala kiselina. Kiselina se, nažalost, ne razvija linearno nego preskače, s laganog dodira na prvom okusu na žestoki udar na zadnjem okusu, što vino čini prilično neharmoničnim.

Sauvignon blanc ne zauzima posebno veliki dio Krauthakerove proizvodnje (tom je sortom zasađeno oko 6 posto njegovih vinograda), pa dvojbeni karakter novog Sauvignon Vidima zapravo nije presudno važan za imidž i poslovanje najvažnijeg slavonskog vinara. Zanimljivo je spomenuti kako je kremasti, gotovo alzaški sivi pinot s položaja Vidim iz iste 2015.godine sasvim sigurno najbolje vino te sorte što ga je Krauthaker dosad napravio: zasad ga nismo recenzirali, jer ga nismo uspjeli pronaći u trgovinama, nego samo ga tek kušali uz jedan jako dobar ručak u lošinjskom hotelu Bellevue.

Gastropreporuka: Ovaj tip sauvignona mogao bi se dobro složiti s umjereno težim jelima poput carbonare, telećeg rižota, bečkog šnicla, blanquettea od teletine ili tempura od kozica, rakovica ili škampa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.