Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Aimé Guibert, vlasnik vinarije Mas de Daumas Gassac i legenda Languedoc Roussillona

guibert-glavna

Aimé Guibert, vlasnik vinarije Mas de Daumas Gassac umro je u 91. godini. Mas de Daumas Gassac osnovan je 1974.godine, a prvo crno vino proizvedeno je 1978. godine, uz pomoć profesora Emila Peynauda, autora čuvene knjige Le Goût du vin, vjerojatno najvažnijeg europskog djela o proizvodnji, aromama i okusima vina.

Nedugo poslije prve berbe, o Mas de Daumas Gassacu počelo se govoriti kao o Lafiteu ili Latouru Languedoc Roussillona, golemog dijela Francuske gdje se proizvode oceani svih mogućih vrsta vina, ali koji prije Guibertovih vina nije uživao osobiti ugled, niti je postizao visoke cijene.

Osam godine poslije prve crne berbe, uslijedila je i prva bijela berba Mas de Daumas Gassaca. Dok se crni cuvee bazira na cabernet sauvignonu, bijeli se temelji na chardonnayu viognieru. Kušali smo više berbi bijelog Gassaca, među ostalim i u Robuchonovim restoranima u Parizu i Londonu: uvijek se radilo o izrazito aromatičnom vinu velikog tijela i neobično čvrste strukture, s vrlo dugim potencijalom dozrijevanja.

Aimé Guibert postao je svjetska zvijezda ne samo zahvaljujući svojim vinima, nego i zbog filma Mondovino, u kojem snažno prosvjeduje protiv globalizacijskih procesa u proizvodnji vina. Bio je velika, legendarna figura i gotov cijeli život posvetio je afirmaciji Languedoc Roussillona. U vrijeme snimanja Mondovina ondašnji vodeći kalifornijski vinar Robert Mondavi želio je kupiti vinograde u Languedocu, što je izazvalo uspješnu pobunu lokalnih vinogradara, u kojoj je sudjelovao i Guibert, zakleti fanatik lokalnog pristupa vinu. Aimé Guibert bio je, svakako, jedan od najvažnijih protagonista francuske vinske industrije poslije Drugoga svjetskog rata.

Foto/YouTube

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.