Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 pjenušavih rosea koji dočaravaju kako bi svibanj zaista trebao izgledati (i mirisati)

rose-pjenusci

Dakle, očigledno je da nikada nismo imali hladniji, kišniji ni depresivniji svibanj; kiosci s jagodama na zagrebačkim ulicama povlače se pred svakodnevnim pljuskovima, šumskih jagoda gotovo da i nema, trešnje, budimo realni, nisu sazrele kako treba, a restorateri psuju oblake sjećajući se melankolično lanjske godine, kad su njihove terase donosile ozbiljan novac.

Pjenušci i rosei jedan su od simbola dva toplija godišnja doba, dok su pjenušavi rosei ultimativni ljetni asesoar svakog ljubitelja vina. Pjenušci i rosei spadaju, uostalom, među one kategorije vinske industrije, koje unatrag nekoliko godina bilježe najbrži rast. Nažalost, u Hrvatskoj se rosei još uvijek pogrešno smatraju ženskim pićem (pri čemu se dame podcjenjuje predrasudom da su ženska pića slatkasta pića), dok je ružičastih pjenušaca na tržištu zapanjujuće malo.

Čini se da proizvođači, a ni uvoznici, nisu prepoznali dominantne trendove. Stoga smo se, pokušavajući kroz ružičaste pjenušce barem malo dočarati ugođaj pravog, toplog i mirisnog svibnja, morali ograničiti na svega pet vina.

1. Tomac, Brut Rose, Bregovita Hrvatska, 90-91 bod, 103 kune

tomac brut rose

Otkako smo u prosincu lanjske godine prvi put kušali novi Tomčev Rose ne možemo ga prestati hvaliti. Radi se o dosad najbalansiranijem i najelegantnijem vinu obitelji Tomac, koje Vam diže moral i poboljšava raspoloženje prvim gutljajem. Tomčev je rose pun malina i jagoda, na uobičajeno čvrstoj strukturi, s lijepim sitnim perlanjem i relativno dugim aftertasteom.

2. Bouvet Ladubay, Bouvet Excellence Rose, Samour, 89 bodova, 78 kuna

bouvet

 

Ovaj jako dobri loirski pjenušacšto smo ga recenzirali prošli vikend, utjelovljuje sve idealne vrijednosti proljeća i ljeta: lakoću, veselje, miris sladoleda od jagoda…Strawberries, cherries and an angel’s kiss in spring, rekla bi Nancy Sinatra (u pjesmi Lea Hazlewooda). Međutim Bouvet –Ladubay, kao jedan od najvažnijih francuskih proizvođača pjenušaca, nije napravio banalno ljetno vino, nego vrlo ozbilljan, čvrsto strukturiran, kompleksan izraz cabernet franca koji samo na prvi pogled osvaja frivolnošću

3. Col de Salici, Rose Brut, Veneto, 88 bodova, 68 kuna

col de salici

Col de Salici jedna je od uglednijih vinarija iz Prosecca čija se vina mogu kupiti u Hrvatskoj, a njen je rose napravljen od kod nas prilično nepoznatog grožđa raboso, koje, među ostalim, može prikupiti vrlo visoku kiselinu, što je, naravno, idealno za proizvodnju pjenušavih vina. Col de Salicijev Rose lagan je, aromatičan, ekscentrično čist u elementima crvenog voća, i prilično elegantan. Baš lijepo vino za vrlo prihvatljivu cijenu.

4. Mladina, Poy Rose, Bregovita Hrvatska 86 bodova, oko 45 kuna

poy rose

 

Poy Rose najugodnije nam je iznenađenje među svim ružičastim pjenušcima što smo ih kušali ovog proljeća. Ovaj cuvee crnog pinota, merlota i portugisca oduševljava svojom svježinom, energijom te okusima i mirisima jagoda, malina i trešanja.

Zanimljivo je da prilično visoki dosage (oko 16 grama) zapravo ne smeta: voće je toliko snažno i svježe da prikriva šećer. Poy smo kušali i iz tanka, bez ikakvog dosagea, pa ovom prigodom predlažemo Mladini da iduće godine proizvede brut zero. Jamčimo višu ocjenu. Poyeva je cijena senzacionalno povoljna.

5. Iločki podrumi, Princeps, Slavonija i Podunavlje, 86 bodova, 110 kuna

princeps1

Princeps je vrlo ozbiljno pjenušavo vino, proizvedeno klasičnom metodom druge fermentacije u boci, od modre frankovke, najvažnije slavonske i podunavske crne sorte. Princeps je zagasito ružičast, bojom podsjeća na ciklame, miriše vrlo kompleksno (fermentacijske arome kruha i kvasca miješaju se s mirisima tamnog voća), te posjeduje relativno jako tijelo. Vera Zima, sjajna enologinja Iločkih podruma, sigurno će Princeps u idućim godinama dignuti na višu razinu: i ovdje bismo preporučili što manji dosage.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.