Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A MANO BIANCO Puno netipičnog užitka za malo novca

a-mano-glavna

Amerikanac Marc Shannon prije otprilike dva desetljeća  osnovao je vinariju A Mano u Apuliji, na samom talijanskom jugu. Crni A Mano relativno je brzo postao supermarketski hit po cijeloj Europi; nešto ambiciozniji i skuplji Primo Mano skupio je niz visokih ocjena i međunarodnih nagrada, dok je A Mano Bianco uvijek ostajao u sjeni velikih mediteranskih krošnji. Što je šteta.  Čak i najspornije boce A Mano Bianca, one iz serije koja je prije  pet ili šest godina odjednom promijenila boju pa je postala zlatnosmeđa, uvijek su bile prepune aroma i okusa, netipičnih za hrvatsko poimanje bijelih vina.

A Mano Bianco proizvodi se od tri sorte; prva je fiano, koji je unatrag petnaestak godina postao jedno od najcjenjenijih talijanskih bijelih grožđa, druga je fallanghina, prepuna voćnih aroma, dok je treći greco, koji najbolje rezultate postiže u subregiji tufo (otkuda dolazi naziv Greco di tufo).

Marc Shannon od ta je tri grožđa proizveo ultra-aromatično vino, čiji će vas mirisi svladati čim uronite nos u čašu. A Mano Bianco prepun je bresaka, marelica, naranči i limunove kore. Načelno govoreći, ne volimo opisivati vino kao voćnu salatu, ali zaista ne znamo niti jedno drugo u Hrvatskoj dostupno, bar donekle suho bijelo vino, s takvom koncentracijom očiglednih, lako prepoznatljivih ljetnih voćnih mirisa.

a mano-id

Čaša bijelog Mana vodi vas u šetnju vrtom prepunim stabala marelica, bresaka i agruma: zamislite mirise Dubrovnika u lipnju ili početkom srpnja. S druge strane, to je vino apsolutno čisto na okusu, bez ikakvih tragova meda, botritisa ili sušenog voća, premda se dio grožđa bere u kasnim terminima, krajem listopada. Čistoća i svježina,  prvo, uzdižu okus voća na razinu relevantno proizvedenog vina te, drugo, maskiraju činjenicu da je riječ o ipak polusuhom vinu: slično funkcionira bazična Lagunina malvazija iz 2015. godine, koja je voćno slatka, ali toliko svježa da osjećaj svježine  uspješno maskira višak voćne slatkoće.

Problem kod vina poput A Mano Bianca jest da ona doista ne mogu trajati dulje od godinu dana: čim izgube svježinu i sadašnju kristalnu čistoću, pretvaraju se u voćni sok. Manova je prednost, pak, što se zaista rijetko može uživati u tako egzotičnim i autentičnim okusima i aromama, za tako malo novca. A Mano Bianco idealno je, optimalno frivolno ljetno vino, koje će vam uljepšati lipanjske, srpanjske i kolovoške vrućine.

Gastronomska preporuka: Prvo su nam napamet pale sve moguće ljetne salate: rajčice posute bosiljkom perfektno se slažu s bijelim A Manom. Zatim na red dolazi pečena piletina, s puno ljetnog povrća: od komorača i vrtnih šparoga, do ratatouillea. Naposlijetku kozice, male  jakovske kapice, vongole, uzgojeni brancini i orade mogu se sasvim fino složiti s ovim naizgled nepretencioznim, ali, zapravo, jako karakternim vinom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.